Očekuju da vjetroelektrane na Krnovu početkom oktobra budu puštene u rad

Investitori energetskog projekta na Krnovu su austrijski Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, dok građevinske radove izvodi austrijska firma PORR
158 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2016. 17:50h

Ukoliko vremenske prilike budu naklonjene na Krnovu će do kraja septembra biti postavljeno svih 26 vjetroelektrana. To je saopšteno prilikom radne posjete Nikšiću potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića koji je zajedno sa predsjednikom Opštine Veselinom Grbovićem obišao radove na postavljanju vjetroelektrana.

"Završen je transport i sve vjetroelektrane sada se nalaze na lageru. Montirano je 11 vjetroelektrana i danas se postavlja 12. Ovih sedam vjetroelektrana su uvezane u jednu tehnološku cjelinu koja bi mogla da bude aktivirana nezavisno od ostatka projekta", kazao je Ivanović i izrazio nadu da početkom oktobra vjetroelektrane budu puštene u rad.

Investitori energetskog projekta na Krnovu su austrijski Ivicom Consulting i francuska kompanija Akuo energy, dok građevinske radove izvodi austrijska firma PORR.

Za elektroradove zadužen je Simens, mašine i opremu isporučuje General electric iz Njemačke, a u projekat su uključene i firme iz Hrvatske i Crne Gore.

Grbović je kazao da su vjetroelektrane na Krnovu, projekat vrijedan oko 120 miliona eura, jedna od najznačajnijih investicija ne samo za Nikšić, već i za Crnu Goru.

"Ukupna snaga vjetrenjača je 72 megavata i to je, po onome što su nam rekli iz General electrica, jedan od najvećih blokova u svijetu koji je urađen s tolikom snagom", kazao je Grbović.

Galerija

Bonus video: