Vladin ugovor sa A2A: Pljačka ili zaštita državnih interesa ?

Opozicija je optužila vlast da želi da na brzinu progura ugovor uoči izbora u oktobru, dostavljajući im dokumenta u posljednji čas
5 komentar(a)
skupština, Foto: Skupština.me
skupština, Foto: Skupština.me
Ažurirano: 31.07.2016. 07:11h

Skupština je glasovima vladajuće koalicije usvojila Odluku o novom akcionarskom ugovoru između države i italijanske kompanije A2A u Elektroprivredi (EPCG) kojim je omogućeno italijanskom partneru da proda svoj udio u energetskoj kompaniji mimo saglasnosti države trećem licu. Glasanje o odluci za A2A preksinoć je bilo bez direktnog televizijskog prenosa na javnom servisu.

Iz Vlade tvrde da se novim ugovorom stvaraju pretpostavke za sporazumno rešavanje odnosa u slučaju da Italijani, koji su vlasnici 41,7 odsto akcija EPCG, odluče da napuste Crnu Goru što je opcija koja štiti interese države jer A2A ako bude izlazila-izaći će svojom voljom i pod uslovima do kojih se došlo pregovorima.

Opozicija tvrdi da je riječ o novoj pljački države, gubitku suverenosti, izražavajući sumnju da je cilj da akcije A2A dođu u ruke novih investitora navodno u dilu sa vlašću, te zaštiti privatnih interesa, od kojih je jedan i onaj premijerovog brata u pljevaljskom Rudniku uglja, gdje posjeduje akcije.

Opozicija je optužila vlast da želi da na brzinu progura ugovor kroz parlament uoči izbora u oktobru, žaleći se da im je ogromna dokumentacija dostavljena u posljednji čas. Oni su pitali kako je moguće sklapati sporazum sa “strateškim investitorom” kada su njihovi predstavnici pod istragom za izvlačenje 12 miliona eura iz EPCG, pod maskom lažnih konsultantskih ugovora.

Osnovni principi ugovora su, kako su naveli iz vlasti, da će se graditi drugi blok Termoelektrane, A2A će dobiti pravo na upravljanje ali mora preuzeti i odgovornost, a država će imati kontrolu nad radom menadžmenta. A2A se odriče arbitraže, dok će EPCG i država imati pravo na zahtjev za naknadu štete u slučaju krivičnih procesa i odgovornosti koje nastaju iz njih.

Prema ugovoru, u slučaju nastanka okolnosti koje utiču na realizaciju ili isteka ugovora vrijednost izlazne (put) opcije po kojoj Vlada preuzima sve akcije koje A2A ima u EPCG je 250 miliona eura u sedam godišnjih rata, a nakon aktiviranja put opcije A2A je u obavezi da ne blokira odluke koje predlaže država, a prevashodno odluke u vezi sa drugim blokom TE.

Definisano je pravo preče kupovine, što znači da A2A mora Vladu da obavijesti o namjeri da proda akcije, sa jasnim informacijama ko je kupac i pod kojim uslovima, a država će ako joj kupac ne odgovara iskoristiti pravo preče kupovine. Pravo preče kupovine ostaje na snazi i kad istekne ugovor.

Za opozicionu trojku u Vladi, ali i opozicione poslanike u Skupštini, sporno je što put opcija važi samo do marta naredne godine, nakon čega A2A može da proda kome hoće i po većoj cijeni.

Zbog toga je opoziciona trojka formulisala svoje predloge, a osnovni je da A2A ima obavezu da proda državi Crnoj Gori, a ona da kupi, akcije koje ta firma ima u Elektroprivredi po cijeni od 250 miliona eura. Alternativni predlog je da ukoliko A2A odbije ponuđeni predlog, da se odloži usvajanje Predloga akcionarskog ugovora do izbora Skupštine i Vlade, poslije parlamentarnih izbora.

A2A je odbila opozicione predlog uz obrazloženje da je nekonzistentan sa strukturom izlazne opcije pregovarane sa Vladom i da ne želi da dalje odlažu zaključenje ugovora.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović, uoči glasanja u petak saopštio je da su Italijani prihvatili uslov da ne mogu prodati svoje akcije u EPCG trećem licu bez saglasnosti Vlade što je bila jedna od opcija Vlade za izmjenu ugovora, a što je opozicija odbila.

Ta stavka, u koju dio opozicije ne vjeruje, nije obuhvaćena predlogom ugovora o kome su poslanici glasali.

Ugovor koji je država potpisala sa A2A u septembru 2009. istekao je 1. aprila 2015. Prvi privremeni sporazum postignut je 2. aprila 2015. i četiri puta je produžavan do kraja 2015.

Tokom rasprave u Skupštini iz opozicije su kazali da A2A do 2014. nije ispunila ugovorne obaveze i nije bila zainteresovana za ulaganja u nove izvore. Do 2014. trebalo je da ispune 20 parametara i skupe 80 poena kako bi njihov menadžment bio ocijenjen uspješnim. Najznačajniji parametri su profit - za pet godina trebalo da bude 300 miliona eura neto, on je iznosio pet miliona eura, zatim gubici na mreži (trebalo je 2014. da budu 11 odsto, a oni su bili 17,64 odsto), a ni ekološki parametri nijesu ispunjeni. Opozicioni poslanici smatraju da je ovo otvaralo mogućnost call opcije - da država za manje od 250 miliona postane većinski vlasnik više od 90 odsto akcija EPCG.

Iz Vlade tvrde da call opcija podrazumijeva arbitražu i ako država dobije znači da bi morala da plati cijenu akcija veoma blizu cijeni za koju je A2A stekla akcije, odnosno, država bi morala da izdvoji oko 350 miliona eura odjednom, umjesto 250 miliona u sedam godišnjih rata. Ukoliko bi država izgubila arbitražu, A2A bi imala pravo da stekne većinski udio u EPCG.

Opoziciji nije jasno zašto bi neko ko je donio 434 miliona eura, sve to prodao za 250 miliona gdje bi izgubili 80 miliona eura, a kroz papire se ne vidi da je ostvario neku dobit. To, smatraju, otvara sumnju i pitanje o porijeklu tog novca.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović odgovorio je da Italijani nijesu ispunili indikatore, da jesu postali bi većinski vlasnik EPCG. „Traži se garancija, da će investitor da ide, ne možemo to da tražimo. Oni su vlasnici tih akcija i o njima mogu da odlučuju. Da su mogli naći kupca do sad bi ga našli. Neće niko da uđe i da veliko bogatstvo, a nema većinsko vlasništvo“, rekao je Lazović.

Iz Vlade su objasnili da jedino pravo na akcije koje je A2A stekla važi neograničeno, ali to pravo sad važi kao stvarno (svojinsko pravo utemeljeno na osnovu zakona) a ne kao ugovorno pravo iz EPCG ugovora. EPCG ugovor je, kako objašnjavaju, bio samo osnov za sticanje prava svojine na akcijama.

A2A: Sve je bilo transparentno, donijeli smo dobrobit zemlji

Pregovori o novom akcionarskom ugovoru države Crne Gore i A2A vođeni su potpuno transparentno kako bi se postigao puni konsenzus i zaštitili interesi svih uključenih strana, saopštila je juče ova italijanska kompanija povodom odluke parlamenta.

“Ključne tačke novog ugovora su produženje upravljačkih prava A2A u EPCG, pravo da postavi ključne menadžere, definicija rezervisanih pitanja relevantnih za korporativni menadžment EPCG, mogućnost da primijeni put opciju na kompletne akcije A2A u ovoj državnoj kompaniji za 250 miliona eura u vrijeme isteka ugovora 31. decembra 2016. do 31. marta 2017, i bez protivljenja A2A projektu izgradnje nove pljevaljske termoelektrane”, stoji u saopštenju.

A2A tvrdi da je od 2009. “demonstrirala snažnu privrženost razvoju Crne Gore preuzimajući vodeću ulogu u uvođenju inovacija i dobrobiti u ovu zemlju, kao i efikasnost i modernizaciju u EPCG”.

Šta će biti sa akcijama A2A u pljevaljskom rudniku uglja?

Pitanje koje je ostalo bez odgovora a na kome je instistirao Aleksandar Damjanović (SNP) je šta će biti sa 40 odsto akcija A2A u pljevaljskom Rudniku uglja ako Italijani odu iz EPCG.

Damjanović je kazao da bi A2A kao akcionar mogla da u Rudniku koči odluke na skupštini akcionara.

Lider Demosa Miodrag Lekić kazao je da se javnosti daje “magla priča” i da se pokušava ubrzati važno ekonomsko pitanje sa toliko problematičnih detalja.

Iz DPS-a su kazali da su u vrijeme kada je A2A akcije kupila za 434 miliona, bili odnosi drugačiji na tržištu električne energije, cijena struje je nakon toga pala zbog čega su akcionari A2A, tri italijanske opštine, bili nezadoljni što njihovo preduzeće ne ostvaruje zacrtan profit.

„Italijani ako prodaju akcije u EPCG, naravno da će prodati i akcije u Rudniku uglja Pljevlja, jer od 1. januara 2017. sve evropske i svjetske banke, uključujući i kineske, neće više kreditirati termoelektrane, po postignutom protokolu“, kazao je Filip Vuković (DPS).

Lider SDP-a Ranko Krivokapić tvrdi da je ugovor iz 2009. na snazi, a da je istekao samo dio gdje Italijani nijesu ispunili svoje obaveze, te da je novi sklopljen u “lošoj namjeri”.

On je kazao da nije istina da usvajanje ugovora ne može da se odloži poslije izbora.

Slaven Radunović (DF) istakao je da sve što Vlada rada zadnjih mjeseci radi na štetu građana, pa i priču u vezi EPCG.

Ministar ekonomije Vladimir Kavarić rekao je da je raniji ugovor istekao i da Italijani od tada mogu da prodaju akcije u EPCG kome hoće.

Bonus video: