Rovčanin: Za šest mjeseci zaposlili 33 radnika bez znanja ministarstva

"Ovo je klasičan primer zapošljavanja političkom odlukom, jer navedeni partijski kadrovi ne bi dobili zeleno svijetlo ministarstva, koje je iz tog razloga ignorisano. Ovakvo ponašanje ima za posledicu zaključak Vlade"
103 pregleda 0 komentar(a)
Nikola Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Nikola Rovčanin, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 30.07.2016. 15:28h

Opština Pljevlja je od 1. Januara do 30. Juna zaposlila 33 radnika bez znanja ministarstva finansija čime je prekršila član pet ugovora o reprogramu poreskog duga. To je smatra odbornik DF Nikola Rovčanin za posledicu imalo da Vlada na poslednjoj sjednici donese zaključak, kojim nalaže Opštinama i njihovim javnim službama da u roku od 30 dana Ministarstvu finansija dostave plan reorganizacije sa dinamikom rješavanja viška zaposlenih.

“Pljevaljska javnost, a naročito zaposleni u lokalnoj administraciji treba da budu upoznati sa informacijom sa 167. sjednice Vlade Crne Gore, na kojoj je konstatovano da opština Pljevalja ne poštuje ugovor o reprogramu poreskog duga. Članom 5 navedenog ugovora opština je dužna da prilikom svakog zapošljavanja zatraži mišljenje ministarstva. Prema izveštaju Vlade u periodu od 1.januara pa do 30.juna 2016. godine opština je zaposlila 35 lica, a mišljenje ministarstva zatražila samo u dva slučaja. Ovo je klasičan primer zapošljavanja političkom odlukom, jer navedeni partijski kadrovi ne bi dobili zeleno svijetlo ministarstva, koje je iz tog razloga ignorisano. Ovakvo ponašanje ima za posledicu zaključak Vlade. To znači da je aktuelna pljevaljska vlast i njoj slične, prekomjernim partijskim zapošljavanjem i zloupotrebama ugovora, direktno ugrozila dugogodišnje radnike u administraciji imajući u vidu da će i višak zaposlenih biti riješavan partijskom evidenciom”, tvrdi Rovčanin.

On se pita šta rade "kontrolori po dubini" ako ne primjećuju grube zloupotrebe na koje im svakim danom ukazuje.

“Lažna opozicija dakle, ne može kontrolisati lažnu vlast. Takođe, informacijom je konstatovano da opština Pljevlja i javne službe uplaćuju rate po osnovu reprograma ranijeg poreskog duga, ali da i dalje isplaćuju plate bez uplate poreza i doprinosa, na šta su ugovorom o repogramu obavezni da rade. Na ovu konstataciju Vlada je uvela izuzetno oštru mjeru da se u roku od 60 dana izmire svi zaostali poreski dugovi. Vlada očigledno umišlja kao i njen premijer da upravlja Monakom, ne poznavajući stanje u našim javnim službama. A šta ćemo sa nepoštovanjem rokova Vlade prema Pljevljima? Više od četvrt vijeka, Vlada kasni sa toplifikaciom, novim vodovodom, saobraćajnom infrastrukturom, a sada kasne i sa čistim vazduhom. Vlada Crne Gore je jedino bila ažurna prilikom likvidacija i uništenja privrednih subjekata i giganata: "Jakića", "Građevinara", "Prevoza", PTK, vojne fabrike, cementare i mnogih drugih, kojom prilikom je na hiljade građana ostavila bez hljeba”, ističe Rovčanin.

On smatra da su podjednako pogubni po budućnost Pljevalja, opštinska administracija koja se bavi isključivo kozmetičkim radom i Vlada koja nastavlja kolonijalan odnos uz pomoć instaliranih podanika.

“Svjedoci smo svih ovih decenija kako se brojne greške države lome preko leđa Pljevlja. Kao da su Pljevljaci zamorčići pa im se zarad političkih interesa daje, uzima i obećava ono što se direktno tiče zdravlja, života i opstanka na ovom prostoru. Zato, ni jedan Pljevljak koji misli dobro svom gradu, Crnoj Gori, koji brine o svojoj porodici, djeci, prijateljima, sugrađanima, nema pravo da glasa za vladajući režim. Nema pravo da podrži uništitelje svog grada čiji su proizvodi nezaposlenost, zatvorene fabrike, ekološka katastrofa i pustoš pred kojim bježe mladi ljudi tražeći budućnost u drugim sredinama. Ne može biti dobro nikome, dok ne bude dobro svim našim komšijama, prijateljima i njihovoj djeci. Zbog svega što su nam učinili ubjeđen sam da će Pljevlja kazniti DPS na predstojećim izborima, kao što sam siguran da će Pljevlja masovno podržati Demokratski front kao dokazanu, iskrenu i jasnu političku opciju”, naveo je Rovčanin.

Bonus video: