Plantaže: Gubitak za pola godine 3,75 miliona eura

Rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove, kako su objasnili, prepoznatljiviji je za drugi dio godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda
0 komentar(a)
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
vino, "Plantaže", Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 29.07.2016. 12:28h

Računovodstveno iskazan gubitak kompanije Plantaže u prvoj polovini godine iznosio je 3,75 miliona eura i manji je u odnosu na isti prošlogodišnji period kada je bio 4,9 miliona eura.

„Ta pojava gubitka u prvoj polovini godine je karakteristična u poslovanju ovakvog privrednog sistema, jer su rashodi u ovom periodu veći od ostvarenih prihoda zbog perioda intenzivnih ulaganja u vinogradarsko-voćarsku proizvodnju“, kazali su iz kompanije.

Rast prihoda u odnosu na ostvarene troškove, kako su objasnili, prepoznatljiviji je za drugi dio godine, ostvaren prodajom breskve, stonog grožđa, kao i pojačanih prihoda od prodaje flaširanih proizvoda.

„Time se do kraja poslovne godine, kada se poslovni ciklusi završe, bilansi stabilizuju, a već sada, na osnovu trendova prodaje, možemo reći da će ovo biti još jedna uspješna poslovna godina Plantaža, sa pozitivnim poslovnim rezultatom“, poručili su iz kompanije.

Prihodi Plantaža su za prvih šest mjeseci ove godine iznosili 7,63 miliona eura, što je sedam odsto više u odnosu na prošlu godinu.

„Prihodi ostvareni prodajom flaširanih proizvoda - vina i rakija, iznose 6,92 miliona eura, što je 12 odsto više od prošle godine. Prodajom flaširanih proizvoda na domaćem tržištu ostavaren je prihod od 3,39 miliona EUR, što je 38 odsto više od prošle godine“, dodaje se u saopštenju.

Trend rasta ukupne prodaje je, kako su kazali, prema svim pokazateljima, kontinuiran i nastavak je istog trenda iz prošle godine.

„Ukupni rashodi za šest mjeseci iznose 11,26 miliona EUR, što je tri odsto manje od prošle godine“, zaključili su iz kompanije.

Bonus video: