Katnić i Stanković da saopšte šta su uradili po pitanju krivičnih prijava protiv odgovornih u Adico banci

2 komentar(a)
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Milivoje Katnić, Ivica Stanković, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 28.07.2016. 14:38h

Skupština je usvojila zaključke Odbora za ekonomiju u vezi primjene zakona o konverziji kredita u švajcarskim francima u eure od kojih su najvažniji da VDT-a i specijalni tužilac dostave pisanu informaciju o njihovom postupanju povodom četiri krivične prijave protiv odgovornih u Adico (nekadašnja Hipo Alpe Adria banka) banci, a predsjednika Vrhovnog suda da dostavi informaciju o razlozima odugovlačenja sudskog postupka koji su klijenti pokrenuli u maju 2013.

Usvojen je i izvještaj Centralne banke o nadzoru nad primjenom tog zakona

Poslanici do kraja zasijedanja treba da se izjasne i o izmjenama zakona koje je inicirao poslanik DF-a Nebojša Medojević, a kojim je precizirano da se zakon odnosi na sve kredite koje je Adico banka prenijela na faktoring kompaniju Heta i na kredite koju se ranije otplaćeni kako bi se klijentima vratio dio koji su pretplatili.

Zakon o konverziji usvojen je u julu prošle godine, ali nije primjenjivan na kredite ustupljene Heti. Kod Hete se nalazi 95 kredita od oko 100 miliona eura koji nijesu konvertovani, što je dovelo do pokretanja više od 30 sudskih izvršenja nad imovinom klijenta.

Usvojene su izmjene zakona o ugljovodonicima kojima je definisano da se rad posebno Fond u koji će se slivati novac od te djelatnosti uredi zakonom.

Bonus video: