URA: U toku odmazda nad radnicima koji su tužili Plantaže

Ona je kazala da nadležni treba da provjere ko je dobio anekse Ugovora o radu, da li se na spisku nalaze samo zaposleni koji si tužili firmu kako bi se potvrdile činjenice
139 pregleda 4 komentar(a)
Valerija Saveljić, Foto: URA
Valerija Saveljić, Foto: URA
Ažurirano: 27.07.2016. 08:44h

Zaposleni u "Plantažama", kojima je nezakonito umanjena zarada od 2012. godine do danas i koji su željeli zaštititi svoja radna prava predajući tužbe, dobili su juče anekse ugovora o radu za premještaj na lošija radna mjesta, kazala je članica Građanskog pokreta URA i predstavnica grupe manjinskih akcionara Plantaža Valerija Saveljić.

Saveljić je kazala da se ekonomisti i magistri bankarstva šalju u vinograde da brinu o zdrastvenom stanju biljaka. "U slučaju da odbiju potpisivanje aneksa, iz rukovodstva im poručuju, da im slijedi otkaz važećeg ugovora o radu", kazala je Saveljić.

"Njih oko tridesetak, već duže su pod radnim mobingom, od strane njihovih predpostavljenih, tako što im oduzimaju radne zadatke, izoluju ih, nazivaju „neprijateljima firme“, i to samo zbog jednog, jedinog razloga - što žele da ostvare svoja zakonom zagarantovana radna prava. Nekolicina se obraćala i Inspekciji rada. I pored svih navedenih dokaza, inspekcija nije našla za shodno da reaguje i zaštiti prava zaposlenih. Pokretali su se i postupci zbog mobinga u firmi, ali isti nikad nisu završeni...", kazala je Saveljić.

Ona je kazala da nadležni treba da provjere ko je dobio anekse Ugovora o radu, da li se na spisku nalaze samo zaposleni koji si tužili firmu kako bi se potvrdile činjenice.

"Zaposleni će i ovaj nezakoniti postupak od strane rukovodstva firme predati sudu, a rukovodstvo Plantaža svjesno opet ulazi u troškove koje će morati nadoknaditi. Sve zarad odmazde nad pojedincima i slanja jasne poruke ostalim zaposlenima šta ih čeka ukoliko budu tražili svoja zakonom zagarantovana prava", kazala je Saveljić.

Članica Građanskog pokreta URA i predstavnica grupe manjinskih akcionara Plantaža je kazaala da je sramna činjenica da se magistri ekonomskih nauka i visokoškolci sa jakim referencama i dužim radnim stažom i iskustvom šalju na imanje, dok od skoro zaposleni sinovi i kćeke direktora i tzv njihovih „prijatelja firme“, sasrednjom stručnom spremom ostaju da rade u kancelarijama i ostvaruju veće koeficijente od visokoobrazovanih radnika koji su meta uprave Plantaža.

"Sve dokaze ćemo dostaviti i već ih posjedujemo. Crnogorska javnost će svakako biti upoznata sa njima, pa i po cijenu otkaza kojim se prijet zaposlenima. Ja sam isti taj spor protiv Plantaža dobila i presuda je postala pravosnažna 17. juna ove godine. Pitam se šta još treba da uradi „stručno rukovodsvo Plantaža“, da bi im se stavilo do znanja da ne mogu da rade šta hoće i da ne rukovode ličnom piljarom, već najvećim vinogradom u Evropi u većinskom državnom vlasništvu", zaključila je Saveljić.

Bonus video: