ŠVEDSKA SAVANA NOVI VLASNIK HOTELA I TRŽNOG CENTRA U PODGORICI

Turci prodali Ramadu i Mol

Švedska firma, čiji je osnivač Veselin Mijač porijeklom iz Crne Gore, trgovački centar i hotel u Podgorici platila je 24 miliona eura
537 pregleda 56 komentar(a)
Gintaš, Foto: Savo Prelević
Gintaš, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 27.07.2016. 05:32h

Švedska kompanija Savana kupila je šoping centar Mol of Montenegro i hotel Ramadu u Podgorici od Gintašmonta, podružnica turske Gintaš, potvrđeno je “Vijestima” od izvora bliskih Savani.

Švedska kompanija, čiji je osnivač Veselin Mijač porijeklom iz Crne Gore, trgovački centar i hotel u Podgorici platila je 24 miliona eura.

Kako je objavio londonski portal The Lawyer za realizaciju transakcije pribavljena je saglasnost hipotekarnih povjerilaca uključujući Međunarodnu finansijsku korporaciju (IFC) i slovenačku NLB banku.

Savanu je u ovom poslu zastupala beogradska advokatska kancelarija Stanković i partneri, kao i podgorička advokatska kancelarija Kastratović.

Gintaš je zastupao advokat Milorad Janjević, a IFC Harrisons Solicitors.

Portal E-kapija objavio je da su kupljeni, ne samo ciljne nepokretnosti, već i tekuće poslovanje hotela i tržnog centra, što je veoma neobično i kompleksno imajući u vidu da se ta vrsta transakcija obično realizuje kupovinom kapitala.

Transakciju je odobrila Agencija za zaštitu konkurenciju Crne Gore. Akvizicija obuhvata prenos nepokretnosti, transfer zaposlenih, pokretne imovine, inventara i cjelokupnih poslovnih operacija, uključujući hotelske rezervacije i prenos ugovora o zakupu tržnog centra, pribavljanje odobrenja za obavljanje hotelske djelatnosti od novog vlasnika, kao i prenos ugovora o osiguranju.

Hotel Ramada prethodnih par mjeseci bio je u centru pažnje javnosti zbog sumnje u zloupotrebe državnih resursa u partijske svrhe.

Vlada i Ministarstvo održivog razvoja i turizma prošle godine su kompaniji Gintašmont dodijelili državnu pomoć od 15,5 hiljada eura i omogućili joj da 478,35 hiljada eura duga za poreze i doprinose na lična primanja izmiri na rate.

Gintaš od maja 2012. godine nije uplaćivao poreze i doprinose za zarade zaposlenih, zbog čega je dug porastao na 478,35 hiljada.

Vlada je i u martu 2014. godine dozvolila turskoj kompaniji da dospjele poreske obaveze za zaposlene do 17. marta te godine od 483,7 hiljada eura plati u 24 jednake mjesečne rate.

Savana gradila velike poslovne zgrade širom Švedske

Savana je građevinska i kompanija za upravljanje nekretninama u privatnom vlasništvu. Kako je navedeno na sajtu firme, ima dvije linije poslovanja - razvoj komercijalnih nekretnina i izgradnja privatnih apartmana najviše u Stokholmu. Kompaniju je Mijač osnovao 1983. i u početku se bavila uglavnom izgradnjom velikih poslovnih zgrada širom Švedske. Od 2000. godine, veći fokus je stavljen na razvoj komercijalnih nekretnina.

Projekat Mol of Montenegro u Podgorici, vrijedan 40 miliona eura, Gintaš je realizovao u saradnji sa Glavnim gradom. U aprilu 2008. godine otvorena je prvu faza objekta u kojoj je smještena zelena pijaca. U okviru druge faze je šping centar, a u trećoj fazi je otvoren gradski hotel sa četiri zvezdice, 110 soba i konferencijskim centrom.

Preporučujemo za Vas