Mijović: Vlada nema studiju koja pokazuje isplativost Bloka II Termoelektrane

Mijović je kazao da radni tim tvrdi da je nedobronamjerna tvrdnja da Rudnik nema 50 miliona eura za potrebne investicije i da će ih kao i prethodnih 60 godina obezbijediti iz sopstvenog poslovanja, za što je dovoljno da Rudnik ima realnu cijena uglja
51 pregleda 3 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Dejan Mijović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 26.07.2016. 16:41h

Radni tim Elektroprivrede i Rudnika uglja tvrdi da je o projektu Bloka II Termoelektrane Pljevlja održano niz kvalifikovanih javnih rasprava, a do dana danas još nisu ni objavljene studije koje navodno dokazuju opravdanost njegove gradnje, kazao je koordinator URA za ekonomsku politiku i član Borda EPCG po Lex specialis Dejan Mijović.

"Toj poznatoj DPS logici, pameti i moralu neka sude i presude sami građani, komentar tome nije potreban", rekao je Mijović.

"Kažu da su obavili javnu raspravu o detaljnom prostornom planu i strateškoj procjeni uticaja na životnu sredinu, ali opet kriju da je to urađeno poslije, a ne prije donošenja odluke o pokretanju projekta, tendera i izbora izvođača radova, kakav je ne samo elementarni red već i zakonska obaveza. Prećutali su takođe i osnovnu primjedbu da je za ovako veliki projekat, koji se u velikoj mjeri oslanja na državnu pomoć, Vlada trebalo da obezbijedi izradu nezavisne studije o društveno-ekonomskoj rentabilnosti koja bi procijenila da li je projekat isplativ za čitavo društvo. Umjesto toga, studije su uradili konsultanti za račun Rudnika uglja i EPCG, zainteresovanih korisnika državne pomoći, koje nisu imale takav projektni zadatak i stoga nisu mogle razriješiti tu ključnu dilemu", rekao je Mijović.

Mijović je kazao da radni tim tvrdi da je nedobronamjerna tvrdnja da Rudnik nema 50 miliona eura za potrebne investicije i da će ih kao i prethodnih 60 godina obezbijediti iz sopstvenog poslovanja, za što je dovoljno da Rudnik ima realnu cijena uglja.

"Opet se prećukuje da je Fichtner utvrdio da je realna cijena uglja 17 eura, a ne subvencionisana cijena od 25-26 eura na kojoj se dosada opstajalo i očigledno zasniva budući opstanak. Pri tome, ne čusmo ni riječ na primjedbu da je Rudnik na crnoj listi poreskih dužnika koji u ovom času duguje 15,13 miliona eura za poreze i doprinose na lična primanja", kazao je Mijović.

Mijović je dodao da je nekorektna tvrdnja da se radnici Rudnika uznemiravaju pogrešnim podatkom da sniženje cijene podrazumijeva da od sadašnjih 1000 bude ukinuto 450 radnih mjesta, jer to piše u tabeli 8.1 studije Fichtner-a prema kojoj bi se sadašnji broj od 997 radnika po sistematizaciji morao smanjiti na 544 radnika.

"Radni tim nije odgovorio ni na važno pitanje zašto se opredijelio za običnu umjesto za termoelektranu napredne tehnologije, koja ispušta manje štetnih gasova (CO2), i zašto nije o tome konsultovao građane Pljevalja i Crne Gore, pa ih ovom prilikom ponovo pozivamo da to urade.Umjesto odgovora na brojna pitanja, pregovarački tim je postavio pitanje referenci doljepotpisanog da se uopšte bavi ovim pitanjima i sa njima diskutuje, iako ima preko 30 godina radnog iskustva u pripremi I upravljanju velikim razvojnim projektima, i to u uglednim međunarodnih institucijama kao što su Evropska unija, Svjetska banka, Inter-američka razvojna banka, USAID, UK Know How Fund i najpoznatijim svjetskim konsultantskim organizacijama (pogledati na http://www.epcg.com/o-nama/odbor-direktora). Ali to je već ona ista DPS logika, pamet i moral o kojoj građani treba da sude i presude narednog oktobra", zaključio je Mijović.

Bonus video: