Adžić: Sraman odnos države prema radnicima "Rade"

Demokrate pozivaju Opštinu Bijelo Polje i Vladu Crne Gore, da se pod hitno pozabave radnicima fabrike mineralne vode “Bjelasica Rada”
106 pregleda 1 komentar(a)
Danijel Adžić, Foto: Demokrate
Danijel Adžić, Foto: Demokrate
Ažurirano: 26.07.2016. 12:46h

Ponižavajući i sraman odnos države prema radnicima fabrike mineralne vode 'Bjelasica Rada' iz Bijelog Polja, dobio je tužan epilog, saopštio je Danijel Adžić, član Glavnog odbora Demokratske Crne Gore.

Adžić navodi da su radnici ove fabrike sa ogromnim proizvodnim potencijalom prinuđeni da prava koja im zakon garanjuje traže na ulici, putem štrajka.

"Osim što se bore za isplatu zaostalih zarada i povezivanje radnog staža, oni se bore i za opstanak fabrike koja je pred gašenjem. Ovakvo ponašanje države i bjelopoljske Opštine prema radnicima i fabrikama u Bijelom Polju je dobro poznato javnosti, jer se uvijek zasniva na istom scenariju. Nakon stečajnog postupka, uvijek dolazi do likvidacije preduzeća, poslije koje imovina tih preduzeća biva opljačkana, a da za taj kriminal još niko nije procesuiran. Ono što posebno treba sve da zabrine jeste zatvaranje onih fabrika koje imaju resurse i potencijal da budu konkurentne ne samo na domaćem, već i na međunarodnom tržišptu, kakav primjer je 'Bjelasica Rada'", navodi Adžić.

Os smatra da je neshvatljivo da Crna Gora uvozi vodu u vrijednosti od preko četrdeset miliona eura na godišnjem nivou, pored toliko prirodnog bogatstva i resursa vode koje imamo, a koja su najveća u Evropi, s obzirom na površinu zemlje.

"Slobodno mozemo zaključiti da je to jednako suludo kao i pomisao da Kuvajt uvozi naftu ili Rusija gas. Očigledno je da uvozničkom lobiju odgovara uvoz vode, i da, samim tim, pojedincima nije u interesu opstanak jedine fabrike za proizvodnju mineralne vode u Crnoj Gori. Umjesto da “Rada” bude ponos Crne Gore, kao što je “Knjaz Miloš” Srbije, ona doživljava tužnu sudbinu koja prati crnogorsku privredu od dolaska DPS-a na vlast, gdje imamo konstantno zatvaranje i uništavanje fabrika. Kao da su gospoda iz vladajuće partije zaboravila da su zahvaljujući radnicima, putem ulice, dosli na vlast prije više od dvije i po decenije, s tim da su radnike na tu istu ulicu ostavili i zaboravili. Dok su se oni smještali u udobne kabinete iz kojih su zatvarali jednu po jednu fabriku i širili privatni biznis, stvarale su se gomile nezaposlenih, pa tako umjesto hiljada zaposlenih imamo desetine 'uspješnih' biznismena koji kontrolišu svaku oblast društvenog života. Ovakvom odnosu pojedinaca se mora stati na kraj, jer je nedopustivo da njihovi interesi budu iznad interesa države i građana."

Demokrate pozivaju Opštinu Bijelo Polje i Vladu Crne Gore, da se pod hitno pozabave radnicima fabrike mineralne vode “Bjelasica Rada” i "da se sa malo više osjećaja osvrnu na njihove probleme koji nijesu mali".

"Zahtjevi radnika su u okvirima osnovnih ljudskih prava i prava koja im po zakonu pripadaju, a to su isplata potraživanja, povezivanje radnog staža i, naravno, pokretanje proizvodnje", zaključuje Adžić.

Bonus video: