Dogovaraju li Arapi nove poslove u Crnoj Gori?

U investicionom portfoliju ICD-a pored ostaloga je i udio u vlasništvu u Emirejts grupi – najvećem avioprevozniku na Srednjem istoku
386 pregleda 0 komentar(a)
Muhamed Bin Rašid Al Maktum, Foto: Sheikhmohammed.ae
Muhamed Bin Rašid Al Maktum, Foto: Sheikhmohammed.ae
Ažurirano: 25.07.2016. 21:00h

Premijer i potpredsjednik Ujedinjenih Arapskih Emirata i vladar Dubaija Mohamed Bin Rašid Al Maktoum doputovao je danas u Tivat. Al Maktum, poznatiji kao šeik Mohamed, je takođe predsjednik državnog investicionog fond Dubaija - Investment Corporation of Dubai (ICD), koji je u maju ove godine preuzeo tivatsku marinu za mega jahte Porto Montenegro. ICD je otkupio vlasničke udjele svih dosadašnjih investitora Porto Montenegra predvođenih kanadskim milijarderom Piterom Mankom i 100 odstotni je novi vlasnik kompanije „Adriatic Marinas“ koja od 2007 razvija Porto Montenegro. Prilikom preuzimanja Porto Montenegra poručili su da Porto Montenegra ICD smatra „uzletnom platformom“ za svoje nove investicije u Crnoj Gori. U investicionom portfoliju ICD-a pored ostaloga je i udio u vlasništvu u Emirejts grupi – najvećem avioprevozniku na Srednjem istoku. Ima udio i u kompaniji Dnata, najvećem pružaocu usluga aerodromskog opsluživanja aviona u tom regionu, zatim u jednom od najprometnijih svjetskih vazdušnih luka Dubai International aerodromu.

Vlasnički udio ima i u jednoj od najvećih lizing kuća za iznajmljivanje aviona u regionu DAE Capital, Dubai Duty Free kompaniji koja se bavi svim prodajama u bescarinskim objektima u Dubaiju, zatim u Emirates National Oil Company, berzi i više banaka u Dubaiju, nizu kompanija koje se bave industrijom i građevinarstvom, kao i u kompleksu Svjetskog trgovinskog centra Dubai WTC.

Bonus video: