Za HE na Morači zainteresovane i firme iz Slovačke

Ponude za projekat izgradnje HE na Morači dostavile Norinco International iz Kine i Berekt Enerji iz Turske
142 pregleda 3 komentar(a)
Morača, Foto: Savo Prelević
Morača, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.07.2016. 15:13h

Za izgradnju hidroelektrana na Morači interesovanje su, osim kineskih i turskih, pokazale i kompanije iz Slovačke, kazali su “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije. Iz Ministarstva su naveli da su ponude za projekat izgradnje HE na Morači (tehnički dokument) dostavile Norinco International iz Kine i Berekt Enerji iz Turske.

„Pregovori sa ostalim zainteresovanim kompanijama iz Kine i Slovačke za sada su na nivou inicijalnog interesovanja“, rekli su iz Ministarstva.

Na pitanje da li je turska kompanija Bereket Enerji predložila da umjesto četiri budu izgrađene dvije HE, iz Ministarstva su odgovorili da s obzirom na to da je proces u toku, javnost će, nakon evaluacije svih pristiglih ponuda, biti obaviještena da li je i koja ponuda ocijenjena kao ponuda u skladu sa interesima Vlade, „a to su poštovanje najviših standarda u oblasti energetike, primjena najboljih tehničkih rješenja uz obezbjeđivanje najbolje međunarodne prakse u oblasti zaštite životne sredine“.

Vlada sada, kako dodaju, vodi pregovore sa nekoliko zainteresovanih kompanija u cilju dobijanja najbolje ponude za izgradnju HE na Morači.

„U zavisnosti od interesovanja investitora i kvaliteta dostavljenih ponuda biće utvrđen i dalji red poteza“, naveli su iz Ministarstva.

Vlada je prošle godine usvojila predloge memoranduma o razumijevanju o saradnji u oblasti hidroenergije sa akcentom na HE na rijeci Morači i rijeci Komarnici sa kineskim kompanijama Norinco International i Sinohydro, kao i turskom Bereket Enerji.

Takođe je usvojen memorandum o razumijevanju između vlada Crne Gore, Turske i Slovenije. U tu svrhu, njima je dostavljena odgovarajuća dokumentacija za HE na Morači.

Iz Ministarstva su ranije kazali da je Vlada zainteresovana za sve predloge investitora, po DBOT (projektuj-izgradi-koristi-predaj) ili BOT (izgradi-koristi-predaj) aranžmanu, pod uslovom da ne zahtijevaju garancije države i da podrazumijevaju najnovija rješenja iz ove oblasti, kao i iz oblasti zaštite životne sredine.

Ministarstvo ekonomije je 26. februara 2010. godine objavilo pretkvalifikacioni tender za davanje koncesije za HE na Morači, ali nijedan kvalifikovani ponuđač nije dostavio ponudu zbog čega je u novembru 2011. tender proglašen neuspjelim. Za učešće na tenderu za gradnju HE na Morači kvalifikovale su se tada italijanske kompanije Enel i A2A u konzorcijumu sa Elektroprivredom Crne Gore. Pretkvalifikacioni tender, osim tih kompanija, prošli su i kineska Sinohydro Corporation i austrijski Štrabag, ali su odustali od učešća.

Bonus video: