Mugoša zabranjuje izvoz goveda i mesa iz Crne Gore

"Bolest kvrgave kože teorijski može izazvati značajne efekte na crnogorsku poljoprivredu, kroz smanjenje stočnog fonda i poremećaje na tržištu"
102 pregleda 6 komentar(a)
Budimir Mugoša, Foto: Screenshot (YouTube)
Budimir Mugoša, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.07.2016. 14:13h

Ministar poljoprivrede i ruralnog razvoja Budimir Mugoša kazao je da će zabraniti izvoz goveda i goveđeg mesa iz Crne Gore, nakon što je u Gusinju potvrđena prva bolest kvrgave kože goveda.

"Već sada zabranjen je uvoz živih goveda i proizvoda od goveda iz svih zaraženih država. Takođe, nakon pojave bolesti kvrgave kože goveda u Crnoj Gori, izvoz iz Crne Gore će na isti način biti zabranjen", kazao je "Vijestima" Mugoša, po struci mašinski i inžinjer poljoprivrede.

Specijalistička veterinarska laboratorija u četvrtak je potvrdila prvi slučaj bolesti kvrgave kože goveda. Direktorica Uprave za bezbjednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove Vesna Daković kazala je tada da nema mjesta panici, jer se bolest ne prenosi na ljude i druge životinje, a nije ugrožena ni bezbjednost hrane.

Mugoša tvrdi da ova bolest “teorijski može izazvati značajne socio-ekonomske efekte na crnogorsku poljoprivredu, kroz smanjenje stočnog fonda, poremećaje na unutrašnjem i međunarodnom tržištu”.

"Zbog svega toga, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fiotasinatrne poslove Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja, zajedno sa svim ostalim veterinarskim službama preduzima sve neophodne mjere na kontroli i suzbijanju bolesti", kazao je.

Oboljele životinje se, tvrdi, prema preporukama Evropske komisije, Svjetske organizacije za zdravlje životinja i Evropske agencije za bezbjednost hrane, usmrćuju i neškodljivo uklanjaju.

On je pojasnio da je bolest kvrgave kože (Lumpy skin disease) virusna zarazna bolest od koje obolijevaju goveda, i da se bolest ne prenosi na ljude.

Tvrdi da ne postoji terapija protiv bolesti kvrgave kože, ali da je Uprava za bezbjednost hrane, pripremila Krizni plan i Plan vakcinacije za kontrolu i suzbijanje bolesti i preduzete su sve mjere u cilju sprečavanja širenja bolest shodno zakonu.

Mugoša je kazao da je Ministasrtvo preduzelo niz mjera kako bi se spremili da odgovore na ovako opasnu pojavu, između ostalog, osposobili su Specijalističku veterinarsku labaratoriju za dijagnostiku bolesti kvrgave kože, koju je donirala Evropska agencija za atomsku energiju.

"Date su instrukcije za postupanje u cilju sprečavanja pojave i širenja opasne zarazne bolesti koje su dopunjavane kako se bolest širila na teritoriji Srbije. Zabranjen je uvoz i tranzit živih goveda i proizvoda od goveda i iz zemalja u kojima je došlo do pojave bolesti (Kosova i Albanija). Pojačan je nadzor na unutrašnjem tržištu i u prekograničnom prometu", kazao je Mugoša.

Istakao je da je Uprava za bezbjednost hrane pregovarala sa Evropskom komisijom o donaciji neophodne količine vakcina za goveda u ugroženom, pograničnom području sa Srbijom, Kosovom i Albanijom, kao i da je formiran je ekspertski tim za praćenje i kontrolu bolesti.

Daković je ranije kazala da je obezbijeđeno je 25.000 doza vakcina protiv kvrgave kože goveda i da su započete sve procedure na suzbijanju bolesti.

Mugoša je kazao da su pripremili informativni letak za držaoce goveda koji je dostupan na sajtu Uprave i Ministarstva, a distribuiraće se i preko veterinarskih ambulanti.

"Takođe, terenski veterinari razgovaraju sa držaocima životinja i daju savjete o načinu postupanja i mjerama koje treba da preduzmu kako bi se rizik smanjio, kao što su: poštovanje biosigurnosnih mjera, preporuke neuvođenja novih grla u stado, isušivanje stajaćih voda na imanjima i slično, kako bi se smanjili napadi insekata. Najvažnije je da držaoci životinja slijede uputstva veterinara", istakao je Mugoša.

Insekti donijeli bolest iz Albanije

Mugoša je “Vijestima” kazao da je, prema procjeni stručnog tima, virus kvrgave kože vjerovatno došao iz Albanije, putem insekata.

“Procjena je takva jer Albanija ima prijavljen slučaj na granici sa Crnom Gorom u blizini Plava. Smatra se da insekti mogu biti preneseni iz zaraženih u nezaražena područja putem vjetra ili prevoznim sredstvima”, kazao je Mugoša. Virus se, tvrdi sa oboljelih goveda prenosi insektima: muve, naročito „štalska muva“, komarci, krpelji i drugi zglavkari, a može se širiti i putem kontaminirane hrane, vode i opreme.

Podsjetio je da je bolest kvrgave kože prvi put zabilježena u Africi gdje je stalno prisutna.

„Tokom 2014. godine je, preko Egipta, Izraela, Jordana, Libana i Turske (pojava u 2013. i 2014. godini), virus ušao u Evropu-Grčka (avgust 2015), Bugarska (april 2016) i krajem aprila 2016. godine bolest je dijagnostikovana u istočnoj Makedoniji, potom u Srbiji, Kosovu i Albaniji“, pojasnio je Mugoša.

Bonus video: