Popović: Ekonomsko državljanstvo mogu dobiti osobe koje bi mogle nanijeti neprocjenjivu štetu građanima

"Malezijski biznismen, Vei Seng Pua, dobio je državljanstvo kao osoba od posebnog značaja za državne interese Crne Gore i pored činjenice da je u Las Vegasu bio uhapšen zbog nezakonitog klađenja"
780 pregleda 1 komentar(a)
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Popović, Foto: Demokratska Crna Gora
Ažurirano: 18.12.2018. 09:48h

Dosadašnje iskustvo, kada je u pitanju dodjela državljanstva Crne Gore, ukazuje da su isto po skraćenom postupku stekli bivši premijer Tajlanda, Šinavatra, bez obrazloženja i saznanja o njegovim državnim ili ekonomskim zaslugama, saopštila je danas Zdenka Popović, poslanica Demokratske Crne Gore.

"Malezijski biznismen, Vei Seng Pua, dobio je državljanstvo kao osoba od posebnog značaja za državne interese Crne Gore i pored činjenice da je u Las Vegasu bio uhapšen zbog nezakonitog klađenja. Nekadašnji palestinski ministar bezbjednosti, Mohamed Dahlan, je takođe dobio državljanstvo Crne Gore, bez obzira na činjenicu da je optužen za pronevjeru novca iz državnih fondova, i to na lični zahtjev Mila Đukanovića uz obrazloženje da je Dahlan veliki podržavalac crnogorske nezavisnosti. Isti ima i državljanstvo Srbije što mu nije bila prepreka da dobije i crnogorsko državljanstvo. Sve ovo navodi na sumnju da ekonomsko državljanstvo mogu dobiti osobe koje bi mogle nanijeti neprocjenjivu štetu ugledu države i interesima građana Crne Gore. Posebna je priča što u ovakvim uslovima dodjela ekonomskog državljanstva može biti nepremostiva prepreka na putu ka EU", istakla je Popović.

Ona je dodala da ekonomsko državljanstvo koje Vlada planira da uvede od 1. januara naredne godine, izaziva podozrenje i domaće i međunarodne javnosti.

"Ovo iz razloga što država koja nema jake institucije, a koje su uz to podložne političkom uticaju, može postati sigurna luka za sumnjive investitore i novac koji dolazi sa raznih ofšor destinacija. Tačno je da ekonomsko državljanstvo u pravno uređenim državama donosi puno benefita jer se unapređuje ekonomski i poslovni ambijent, i uz dotok kapitala i uvođenje novih tehnologija stvara se mogućnost za otvaranjem novih radnih mjesta što značajno poboljšava životni standard građana. Međutim, Crna Gora nije pravno uređena država, njene institucije su zarobljene. Korupcija i organizovani kriminal se vezuju za najviše nivoe vlasti i u takvim uslovima je potpuno opravdana zabrinutost i rezerva EU o programu ekonomskog državljanstva", kazala je Popović.

Ona je rekla da građane Crne Gore treba posebno da zabrine konstatacija da će ovaj program biti razmotren u Izvještaju o mehanizmu za suspenziju bezviznog režima.

"Na ovaj način bi svi građani postali taoci nerazumnih odluka Vlade Crne Gore. Vlada koja ne vodi računa o interesima svojih građana već im je važniji interes počasnih građana i biznismena protiv kojih se vode postupci u njihovim matičnim državama, a postoji sumnja da su upravo takvi investitori zainteresovani za sticanje ekonomskog državljanstva. Podsjećam, građani koji više od 20 godina žive u Crnoj Gori i svi oni koji posjeduju naslijeđenu imovinu ne mogu dobiti državljanstvo Crne Gore bez izuzetno složene procedure, a svi oni koji imaju novac mogu kupiti državljanstvo po skraćenom postupku, nezavisno od toga gdje žive i čiji su državljani", poručila je Popović.

Bonus video: