Kad će Rokšped otvoriti hotel?

Savjetnik Vujovića Zarija Pejović podsjetio je da je taj nekad elitni hotel trebalo da počne da radi 2009. godine
466 pregleda 8 komentar(a)
Zarija Pejović, Foto: Privatna arhiva
Zarija Pejović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 23.07.2016. 14:09h

Kabinet potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića tražio je od Savjeta za privatizaciju informacije o statusu hotela Galeb u Ulciju.

Savjetnik potpredsjednika Vlade Zarija Pejović podsjetio je da je taj nekad elitni hotel trebalo da počne da radi 2009. godine.

“Naknadno je aneksom ugovora predviđeno da hotel počne sa radom avgusta 2016. godine. Nameće se pitanje zašto nisu realizovane zaštitne klauzule, a hotel ponovo uknjižen na prodavca. Pitanje koje smo Savjetu za privatizaciju postavili je koji je trenutni status ugovora i da li se obaveze koje je postavila firma Rokšped izvršavaju”, kazao je “Vijestima” Pejović.

Rokšped je kupio Galeb, sa pripadajućim zemljištem, 5. septembra 2006. godine za 5,75 miliona eura. Osnovnim ugovorom kupac se obavezao da u hotel uloži 15,4 miliona eura i da on ima pet zvjezdica. Prema ugovoru, prva investiciona godina trebalo je da počne u januaru 2007, a novi Galeb je prve goste trebalo da dočeka početkom 2009.

Ulcinjska rivijera i Rokšped su u junu 2008. potpisali aneks ugovora, ali ni rokovi iz tog akta, koji su produženi za dvije i po godine, nijesu poštovani.

Pejović je rekao da su posebnu pažnju posvetili Buljarici jer brojne indicije ukazuju da je taj projekat i pravno sporan i upitan sa stanoviša najboljeg korišćenja resursa.

“Ako nekom prodajete zemljište ekskluzivne lokacije po cijeni od 23 eura po metru kvadratnom, a na tom kvadratu plaćenom po tako smiješnoj cijeni će nići zgrada u kojoj će kvadratni metar dosezati cijenu od 2.000 eura, onda smo ponovo pred Hamletovskom dilemom neznanje ili korupcija. Možemo da zamislimo koliki će profit ostvariti investitor, koga će po starom dobrom običaju Vlada osloboditi većine poreskih nameta, dok će porez na dobit plaćati po stopi od devet odsto kao i mala i srednja preduzeća,” istakao je Pejović.

Prema njegovim riječima, stiče se utisak da je vladajućim partijama na prvom mjestu pojedinačni, a ne opštedruštveni interes.

Na tender za Buljaricu, koji je zatvoren u ponedjeljak, ponudu je dostavila samo katarska kompanija CDC International Corporation. Firma je i ranije pokazivala interesovanje za tu lokaciju, a dio vlasnika privatnog zemljišta navodi da je firma “Vladin favorit”.

U kabinetu Vujovića smatraju da će nova Vlada uz sanaciju štete koje su napravile prethodne, pristupiti valorizaciji najatraktivnijih prostora uz poštovanje principa održivog razvoja.

Tražili informacije o Asu i riziku da se Nega turs naplati

Pejović je kazao da su i od ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića tražili informacije o statusu hotela As, odnosno koje je korake Ministarstvo preduzelo u pravcu revitalizacije i valorizacije ovog područja.

“Nečinjenjem, odsustvom nadzora inspekcijskih službi, došlo je do devastacije prirodne sredine od strane investitora, ali i gradnje novog objekta od 17 spratova, pored postojećeg, bez detaljnog plana, urbanističkog projekta, odnosno studije urađene od strane države. Ono što nas posebno interesuje, jesu pravni rizici da preduzeće Nega turs, traži povraćaj investiranih sredstava, koje prema procjenama iznose 44 miliona eura. Takođe, zahtijevali smo informaciju o mogućnosti da država povrati imovinska prava nad lokacijom Perazića do,” kazao je Pejović.

Bonus video: