Đukanovića će još jednom upozoriti

Lideri i ministri Trojke juče su na sastanku, osim o EPCG, razgovarali i o problemu Buljarice i zakonima čije usvajanje kasni
21 komentar(a)
opozicija, Foto: Gov.me
opozicija, Foto: Gov.me
Ažurirano: 23.07.2016. 06:41h

Lideri stranaka čiji predstavnici participiraju u Vladi izbornog povjerenja vjerovatno će naredne sedmice zvanično opomenuti premijera Mila Đukanovića da neće odustati od svojih stavova u vezi sa zaštitom interesa države u Elektroprivredi, problema Buljarice, ali i u vezi nekih zakona čije usvajanje kasni, saznaju “Vijesti”.

“Nećemo ustuknuti. Sve će biti poznato u ponedjeljak ili utorak”, rekao je “Vijestima” nezvanično jedan od predstavnika opozicije u Vladi izbornog povjerenja uz napomenu da se neće zvanično oglašavati do početka naredne sedmice.

Članovi Vlade povjerenja iz opozicionih stranaka sa čelnicima Demosa, SDP-a i Građanskog pokreta URA četiri sata su juče opet razgovarali o ponuđenim opcijama za dopunu predloženog ugovora sa italijanskom kompanijom A2A, ali uprkos prethodnim očekivanjima njihov konačan predlog biće poznat tek početkom naredne sedmice.

Na sastanku je bilo riječi i o Buljarici, medijskim zakonima koji kasne, ali i predstojećoj izmjeni Krivičnog zakona.

Vicepremijer Vujica Lazović zadužen za ekonomsku politiku formulisao je tri opcije u vezi izmjene odredbi predloga ugovora sa Italijanima u vezi EPCG, koji definišu put opciju i pravo preče kupovine u predlogu akcionarskog ugovora sa A2A.

Prema prvoj opciji A2A ima pravo, ali ne i obavezu da Vladi proda svoj udio od 41,7 odsto akcija EPCG za 250 miliona eura, u sedam godišnjih rata. Put opcija važi do kraja marta naredne godine. Druga opcija podrazumijeva pravo kupovine države i da se A2A nametne obaveza da svoje akcije u EPCG proda trećem licu isključivo uz saglasnost države. Treća opcija predviđa da A2A ima pravo na aktiviranje put opcije do 31. marta 2017, a ukoliko se to ne dogodi A2A će imati obavezu da, kada država zatraži, proda akcije u EPCG državi po tržišnoj cijeni (call opcija).

Ministri iz opozicije i lideri ove tri stranke nijesu zadovoljni u potpunosti kako je predlogom dopune ugovora zaštićen državni interes, zbog čega su odlučili da napišu svoj predlog. Postoji mogućnost da se konačan predlog definiše tako što će ga kompilirati sa pojedinim predlozima Lazovića. Predstavnici opozicije sa Lazovićem prethodnih nekoliko dana nijesu pričali na tu temu.

Iz opozicije su prošle sedmice upozorili da su spremni da izađu iz Vlade ako se ne zaštiti interes države u novom ugovoru sa A2A koji je na dnevnom redu Skupštine koja je zakazana za 28. jul.

Bonus video: