Stečajna uprava Metalca: Prihvaćena ponuda češkog Termochem-a

Bivši radnici Metalca na protestima koje su organizovali u znak upozorenja, tražeći od nadležnih da prihvati ponudu češke kompanije, isticali su da je vlasnik Termochema obećao da će u septembru zaposliti od 30 do 50 radnika, a naredne godine duplo više, dok će priznata dugovanja prema radnicima isplatila u tri jednake rate do 15. decembra
1 komentar(a)
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Metalac, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 22.07.2016. 15:22h

Stečajna uprava Montavar Metalca prihvatila je ponudu češke kompanije Termochem iz Praga o kupovini imovine nikšićke fabrike za 330.000 eura. O odluci stečajnog upravnika Saše Zejaka potvrdno su se izjasnili članovi Odbora povjerilaca ispred Opštine Nikšić i Poreske uprave, dok je predstavnik EPCG ostao uzdržan jer nije imao ovlašćenje od menadžmenta da li može da glasa za ponudu češke kompanije.

Imovina Metalca bila je ponuđena po početnoj cijeni od 9,95 miliona eura, a Česi su za dvije cjeline, nepokretnosti koje su bile ponuđene za 5,82 miliona i pokretnosti procijenjene vrijednosti 3,98 miliona, ponudili 330 hiljada eura. Za dva stambena prostora i pet vozila, koji su bili ponuđeni za skoro 137 hiljada, nije bilo zainteresovanih kupaca

Predstavnici češke kompanije obavezali su se da će od septembra pokrenuti proizvodnju i izmiriti sva potraživanja radnika koja su priznata u stečaju i utvrđena u parničnom postupku do kraja ove godine u iznosu od oko milion eura.

"Ponuđač će se truditi da u novoj firmi zaposli veći dio bivših zaposlenih Montavar Metalca, a koji ispunjavaju stručne i moralne kriterijume i pokažu volju i spremnost da se ponovo uključe u pokretanje proizvodnje", navodi se u ponudi, koja je jedina pristigla na oglas za prodaju.

Bivši radnici Metalca na protestima koje su organizovali u znak upozorenja, tražeći od nadležnih da prihvati ponudu češke kompanije, isticali su da je vlasnik Termochema obećao da će u septembru zaposliti od 30 do 50 radnika, a naredne godine duplo više, dok će priznata dugovanja prema radnicima isplatila u tri jednake rate do 15. decembra.

Ponuđač je dostavio banakarsku garanciju u iznosu od 981,12 hiljada eura potpisanu od Češke sporitelne iz Praga, kojom preuzima obavezu da bezuslovno i na prvi poziv isplati novac.

Na prethodnom oglasu imovina “Metalca”, preduzeća koje je od početka prošle godine u stečaju, bila je ponuđena za 1,97 miliona. Imovina tog preduzeća prvobitno je procijenjena na 9,83 miliona eura.

Bonus video: