Od šljunka iz Morače 3,91 euro

“Svjedoci smo ogromne eksploatacije šljunka iz Morače, a Glavni grad nema od toga nikakvu korist”
93 pregleda 0 komentar(a)
Šljunak, Foto: Arhiva Vijesti
Šljunak, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 22.07.2016. 05:24h

Glavni grad Podgorica u 2016. godini je od naknade za korišćenje mineralnih sirovina, odnosno šljunka, imao prihod od svega 3,91 euro, saopštila je pomoćnik sekretara za finansije Opštine Podgorica po Lex specialisu, Snježana Pavićević (Demos).

“Svjedoci smo ogromne eksploatacije šljunka iz Morače, a Glavni grad nema od toga nikakvu korist”, rekla je “Vijestima” Pavićević. Ona je pokazala izvod o prihodima po osnovu koncesija, prema kojem je prihod za ovu godinu svega 3,91 euro.

Kako je navela, koncesija je pravo korišćenja prirodnog bogatstva, dobra u opštoj upotrebi i drugog dobra od opšteg interesa koje je u državnoj svojini, ili obavljanja djelatnosti od javnog interesa, uz plaćanje koncesione naknade što je obaveza koncesionara.

“Ono što je opšte dobro svih građana i od čega bi građani mogli da imaju finansijsku korist, se daje pojedincima koji ne samo da ne plaćaju koncesione naknade i nijesu ugovorno vezani sa Glavnim gradom, već devastiraju prirodu, te na taj način uništavaju prirodni ekosistem i mijenjaju sliku okoline, ostavljajući neizbrisivi loš trag, koji ni generacije koje dolaze neće moći da promijene”, istakla je Pavićević.

Ona je dodala da od Glavnog grada nije dobila na uvid nijedan ugovor o koncesiji, jer ih, kako kaže, vjerovatno i nema.

Novinar “Vijesti” juče je više puta pozvao telefonom sekretara za finansije Glavnog grada Miomira Jakšića kako bi pokušao da dobije odgovore u vezi sa prihodima od koncesija, ali i u vezi sa naplatom naknade za korišćenje morskog dobra od 6,602.48 eura.

Jakšić je bio nedostupan i u kabinetu i privatnom broju telefona.

Imali prihode od korišćenja morskog dobra

Pavićević je kazala da je na ime nadoknade za korišćenje šuma Podgorica imala prihod od samo 46.204,61 euro, a okolina Podgorice je devastirana od eksploatacije šumskog dobra. Prema njenim riječima, Opština Podgorica je imala prihode od “korišćenja morskog dobra”.

“Smiješno je da je Opština Podgorica prihodovala od naknade za korišćenje morskog dobra 6,602.48 eura, kao da je primorska opština”, navela je Pavićević.

Bonus video: