Sumnjivo se troše 63 miliona

Tokom prošle godine za javne nabavke je utrošeno skoro 430 miliona eura poreskih obveznika, odnosno 12 odsto BDP-a
80 pregleda 0 komentar(a)
Forum za javne nabavke, Foto: Vijesti
Forum za javne nabavke, Foto: Vijesti
Ažurirano: 19.07.2016. 15:34h

Komisiji za kontrolu postupka javnih nabavki treba omogućiti bolje uslove za rad, povećati joj broj članova i nakon donošenja novog zakona o javnim nabavkama omogućiti joj da odlučuje u vijećima, saopštio je direktor Monitoring programa MANS-a Vuk Maraš.

On je juče tokom Foruma povodom godišnjice primjene novih zakonskih rješenja u oblasti javnih nabavki kazao da najmanje 63 miliona eura godišnje upitno potroše različiti organi na državnom i lokalnom nivou.

“Nedopustivo je da bacimo na desetine škola, domova zdravlja i vrtića zbog imperfektnosti sistema javnih nabavki”, istakao je Maraš uz objašnjenje da je do tog iznosa došao na osnovu procenta sumnjivih nabavki (koje završe u sivim tokovima) u zemljama EU koje u prosjeku iznose 15 odsto.

On smatra da je u narednom periodu neophodno stvoriti bolje uslove za rad Uprave za javne nabavke, ali i Inspekcije za javne nabavke budući da one nadziru trošenje nešto oko milijardu eura građana svake godine.

“Tokom prošle godine za javne nabavke je utrošeno skoro 430 miliona eura poreskih obveznika, odnosno 12 odsto BDP-a”, rekao je Maraš.

Direktor Uprave za javne nabavke, Mersad Mujević kazao je da je “neophodna dalja harmonizacija sa novim direktivama i potpuno uskađivanje sa zakonodavstvom EU”.

“Strategija razvoja javnih nabavki do 2020. ima 57 mjera, raspoređene u četiri godine sa puno podmjera koje ih prate. Novim zakonom o javnim nabavkama, koji bi trebalo da se nađe pred parlamentom u prvoj polovini naredne godine, nastojaćemo da onemogućimo zloupotrebe. Naročito ćemo posvetiti pažnju promjeni kaznene politike”, najavio je Mujević.

Šef Odjeljenja za medije i kulturu u Ambasadi SAD Mark Vajnberg kazao je da će samo pravična, jasna pravila i bezbjedna i predvidljiva investiciona klima privući investitore u Crnoj Gori.

“Zato su ovakvi forumi nešto što oni žele da vide prije svog dolaska ovdje. SAD su pomagale i nastaviće to da rade na vašem putu u EU integracije”, naveo je Vajnberg.

Rukovodilac Sektora za pravne i opšte poslove Privredne komore Aleksandar Mitrović, rekao je da se na tenderima dešava da ponuđači ne mogu da pripreme ponudu u skladu sa tenderskom dokumentacijom koja je pripremljena na stručan način.

On očekuje da će ponuđači “biti relaksiraniji od suvišne dokumentacije” u narednom periodu i da će ih naručioci nabavki po službenoj dužnosti nabavljati od državnih organa.

Mitrović je kazao da će Privredna komora nastojati da dâ smjernice u susret donošenju novog Zakona o javnim nabavkama.

Vuković: Komisija nije opravdala kontrolnu ulogu

Tokom jučerašnjeg Foruma direktorica firme Osmi red - Angelina Vuković pozvala je inspektora za javne nabavke, članove, predsjednika Komisije i predstavnike Uprave za javne nabavke da saglasno službenim ovlašćenjima kontrolišu tendere 14/16 i 15/16 od 11. jula ove godine, koje je raspisao Fond za zdravstveno osiguranje, u kojim se, kako tvrdi, nalaze neistinite tvrdnje.

“Od početka primjene Zakona o javnim nabavkama učestvujem u procesima izmjena i dopuna, putem slanja predloga i amandmana na nacrte zakona. Neophodno je ustanoviti zakonska rješena za utvrđivanje odgovornost i naručilaca i ponuđača. Smatram da u dosadašnjoj praksi Komisija nije opravdala kontrolnu ulogu, već je često kontradiktornim rješenjima procese žalbi uvela u višegodišnje trajanje. Zakonom se mora definisati i njihova odgovornost, lična i kolektivna”, navela je Vukovićeva.

Bonus video: