Gvozdenović se nada: Ove godine moguće obnoviti proizvodnju soli u Ulcinju

“Posjeta je bila prilika i za razmjenu iskustava po pitanju korišćenja finansijskih mogućnosti pretpristupnih fondova EU, koje je piranska Solana u velikoj mjeri iskoristila”, navodi se u saopštenju Ministarstva
66 pregleda 8 komentar(a)
Branimir Gvozdenović, posjeta Sloveniji, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Branimir Gvozdenović, posjeta Sloveniji, Foto: Ministarstvo održivog razvoja i turizma
Ažurirano: 19.07.2016. 12:30h

Primjer proizvodnje soli u slovenačkoj piranskoj Solani daje za pravo nadu da će ove godine biti moguće obnoviti tu aktivnost u Ulcinju, u količinama u skladu sa trenutnim mogućnostima, saopštio je ministar održivog razvoja i turizma, Branimir Gvozdenović.

On je, zajedno sa predsjednikom Upravnog odbora Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG), Urošom Andrijaševićem, boravio u posjeti piranskoj Solani u Sloveniji.

Posjeta je, kako je saopšteno iz Ministarstva, organizovana u cilju upoznavanja sa procesom proizvodnje soli u Piranu i analize mogućnosti primjene istog proizvodnog modela u Crnoj Gori, kako bi već tokom ove godine, u mogućoj mjeri, bila pokrenuta ta aktivnost na solani u Ulcinju.

Gvozdenović je kazao da su ohrabreni onim što su vidjeli, jer na duplo manjem prostoru nego što je ulcinjska Solana, jednako uspješno funkcionišu proizvodnja soli, kozmetičkih i ljekovitih preparata, zdravstveni turizam i park prirode.

“Posjeta je bila prilika i za razmjenu iskustava po pitanju korišćenja finansijskih mogućnosti pretpristupnih fondova EU, koje je piranska Solana u velikoj mjeri iskoristila”, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Dogovorena je i, kako se dodaje, uzvratna posjeta predstavnika Solane Piran, kako bi se na samom lokalitetu ulcinjske Solane upoznali sa trenutnim stanjem i mogućnostima za proizvodnju, što, imajući u vidu jednostavan proizvodni proces, može rezultirati skorom berbom soli i obnovom proizvodnje u Ulcinju.

“Obnova proizvodnje soli je, uz zaštitu prostora Solane, jedan od osnovnih razloga za privremeni zakup tog sistema od NPCG”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: