U minusu 2.73 miliona eura

Gubitak je dominantno nastao zbog Lovćen osiguranja koje je imalo gubitke jer je ulagalo novac u nekretnine.
0 komentar(a)
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Odbor za ekonomiju, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 18.07.2016. 13:49h

Sektor osiguranja prošlu godinu završio je sa gubitkom od 2,73 miliona eura što je prvi negativan rezultat od 2011. godine.

To je pokazao Godišnji izvještaj o stanju tom sektoru za 2015. godinu koji je usvojio skupštinski Odbor za ekonomiju, finansije i budžet.

Od 11 osiguravajućih kuća sedam je ostvarilo dobit od 4,68 miliona eura, dok su četiri imale gubitak od 7, 44 miliona. Pozitivno su poslovali Grave, Sava Montenegro. Generali, Lovćen životno, Unika životno, Svis i Viner. Negativno su poslovali Unika neživotno., Merkur, Atlas lajv i Lovćen neživotno .

Predsjednik Savjeta Agencije za nadzor osiguranja (ANO) Branko Vujović objasnio je poslanicima da je gubitak dominantno nastao zbog Lovćen osiguranja koje je imalo gubitke jer je ulagalo novac u nekretnine.

“To osiguravajuća kuća je u januaru izvršila dokapitalizaciju od 7,5 miliona eura” kazao je Vujović.

Aleksandar Damjanović (SNP) kazao je da se ulaganje u nekretnine vratilo kao bumerang osiguravačima, te da treba vidjeti da li i kod ostalih osiguravajućih kuća ima tih rizika.

Zoran Jelić (DPS) je ocijenio pozitivnim to što raste životno osiguranje, iako je to nedovoljno u tržišnom udjelu. Na njegovo pitanje koji su razlozi za nizak udio izvršni direktor ANO Biljana Pantović je navela da tome, između ostalog, doprinosi nizak životni standard stanovništva.

Poslanici su usvojili prošlogodišnji izvještaj o radu Komisije za kontrolu postupaka javnih nabavki. Predsjednik Komsije Zoran Živković ukazao je da se suočavaju sa brojnim problemima, od koji su najveći kadrovski i nedostatak novca.

“Smatram da treba pojačati broj članova Komisije za još dva kako bi imali dva vijeća od po tri člana koji bi brže radili posao i time pojačali kvalitet rada. Morao bi da se poveća i broj službenika u administraciji, ali i budžet koji nam je nedovoljan” kazao je Živković.

Nezavisni poslanik Damir Šehović ocijenio je da se moraju pojačati kapaciteti Komsije posebno ako se ima u vidu da je riješila veliki broj predmeta u prošloj godini iako je duže vremena bila bez jednog člana.

Damjanović je tražio da se odboru dostave imena onih firmi koji nijesu poštovali rješenja Komsije.

FZD bi trebao da plati 400 hiljada poreza

Odbor je usvojio prošlogodišnji izvještao o radu Fonda za zaštitu depozita (FZD) prema kojem je ta institucija ostvarila dobit od 11 ,65 miliona eura.

Damjanović je ukazao da je FZD, shodno prošlogodišnjim izmjenama zakona, trebalo da plati porez na dobit, a što nije urađeno.

"Za četiri mjeseca to bi bilo oko 400 hiljada eura” kazao je Damjanović

On je dodao da će uputiti dopis direktoru Poreskeu uprave i Ministarstvu finasija kako bi se otklonila dilema o plaćanju te obaveze Fonda.

Direktor FZD -a Predrag Marković je kazao da nemaju tu obavezu, jer su prema zakonu javnih fondovi oslobođeni te obaveze.

Na predlog Damjanovića Skupština je prošle godine usvojila u julu izmjene zakona kojim je FZD obavezan da plaća porez na dobit.

Centralna banka ispituje postupka Prve banke u vezi uplate novca opštini Kolašin

Guverner Centralne banke (CBCG) Milojica Dakić obavijestio je odbor da je vrhovna monetarna institucija u okviru svojih zakonskih ovlašćena pokrenula postupak kontrole kako bi utvrdila činjenično stanje u vezi uplate novca za porez na nepokretnosti koji je Prva banka trebalo da uplati opštini Kolašin.

“Ako se u postupku kontrole utvrde nepravilnosti CBCG će preduzeti adekvatne mjere za otkanjanje nepravilnosti , u skladu sa zakonom o platnom prometu” naveo je Dakić.

Predsjednik opštine Kolašin Željka Vuksanović ranije je uputila pismo odboru gdje je poslanike obavijestila da je Prva banka preusmjerila 216 hiljada eura, koje je kao kupac kolašinskog hotela Lipka bila dužna da isplati za porez na nepokretnost, na račun Opštine Podgorica umjesto Opštini Kolašin.

Damjanović je tim povodom tražio izjašnjenje CBCG u vezi tog slučaja.

Bonus video: