"Ne možemo se više zaduživati ni za autoput, nastavak grade privatnici"

Ministar je kazao da nove dionice autoputa neće biti građene iz budžeta ili novih kredita, već preko privatno-javnog partnerstva
6592 pregleda 7 komentar(a)
Radunović danas na Odboru, Foto: Savo Prelević
Radunović danas na Odboru, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.12.2018. 17:18h

Mi se više ne možemo zaduživati ni za autoput. Naredna dionica će se graditi kroz privatno javno partnerstvo, a to će biti uskoro definisano. Davanje autoputa na koncesiju jeste profitabilno, a zainteresovanost partnera koji bi gradili budeću dionice zavisi od spremnosti Srbije da završi svoju dionicu do Crne Gore, kazao je ministar finansija Darko Radunović na Odboru za ekonomiju u okviru rasprave o budžetu za narednu godinu.

On je to odgovorio na pitanje poslanika SDP-a Raška Konjevića zašto u budžetu za 2019. godinu ni u projekcijama za neredne nije predviđen nastavak autoputa iako je premijer kazao da će odmah po završetku ove dionice početi gradnja nove. Pitao je i zašto nema stavke za naknadne radove na sadašnjoj dionici od 70 - 80 miliona eura.

Ministar je kazao da nove dionice autoputa neće biti građene iz budžeta ili novih kredita, već preko privatno-javnog partnerstva, kao i da očekuje da će naknadni i neugovoreni radovi za ovu dionicu vrijediti biti u iznosu do 10 odsto ugovorenog posla za koliko je ostavljena mogućnost u ugovoru sa izvođačem kineskom kompanijom CRBC. Nije precizirao na koji način će se to finansirati.

Predstavnica MANS-a Ines Mrdović pitala je kada će Vlada hedžovati (osigurati od valutnog rizika) kredit za autoput koji je uzet u dolarima, da li će to biti naredne godine i koliko će to da košta.

Ministar je odgovorio da pregovaraju sa četiri osiguravajuće kuće oko hedžinga, ali da je to vrlo komplikovano pitanje, da imaju konsultante iz inostranstva i da je potrebno izabrati najbolji trenutak u odnosu kursa između dolara i eura da bi se taj ugovor potpisao.

"Bio bih najsrećniji da naredne godine bude taj najpovoljniji trenutak. U svakom slučaju to će nas značajno koštati, a bilo kakve spekulacije po tom pitanju u javnosti mogu samo da nam povećaju račun", kazao je Radunović.

Kredit od oko 944 miliona dolara uzet je krajem 2014. kada je vrijedio 743 miliona eura (euro je tada bio 1,27 dolara). Sada je euro 1,134 dolara, pa kredit iznosi 832 miliona dolara.

Bonus video: