TRAŽE DA IM SE PRIZNAJU AKCIJE

Radnici nikšićkog "Javorka" nade polažu u sud u Strazburu

U oktobru 2014. godine uveden je stečaj koji je ukinut sredinom prošle godine nakon prihvatanja plane reorganizacije koji je podnio vlasnik “Javorka” Branko Mićković
91 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 17.07.2016. 11:04h

Bivši radnici nikšićkog "Javorka" pokušaće da pred sudom u Strazburu obnove postupak oko priznavanja akcija.

Kako je objasnio Ranko Mirković prije šest godina su podnijeli prestavku sudu u Strazburu, ali zbog zatvaranja advokatske kancelarije advokata koji ih je zastupao do sada ništa nije urađeno.

"Napravićemo dopunu tužbe kojom smo 2010. godine tužili državu i priložićemo dokaze koje smo prikupili, a to je odluka Vlade kojom nalaže Upravnom odboru 'Javorka' da se transformiše u akcionarsko društvo, spise koji tačno ukazuju na pravo traženja akcija. Nije naša greška zašto transformacija nije završena", objasnio je Mirković bivšim kolegama koji su se okupili kako bi se dogovorili o daljim koracima povodom pomenute tužbe.

Mirković je objasnio i da je prvi advokat, koga su angažovali još 2005. godine, tužio Društveno preduzeće (DP) "Javorak", koje je prodajom likvidirano i koje nema pravnog naslednika.

"Sudovi su se oglašavali nenadležnim, a on je nastavljao postupak, što je apsurd i normalno izgubili smo spor. Da smo tužili državu spor ne bi izgubili. Zato smo 2010. godine podnijeli prestavku prema Strazburu i tužili državu, ali ništa nije urađeno jer je advokat koji nas je zastupao u međuvremenu zatvorio kancelariju", kazao je Mirković.

Prema njegovim riječima na spisku se nalazi 685 radnika koji ostvaruju pravo na akcije.

"U pitanju su radnici koji su od prvog stečaja ostajali bez posla do danas. Ovi radnici su obespravljeni na svaki način – nijesu dobili socijalni program, otpremine, stanove, niti zarađene plate. Imamo uvjeravanja od pravnika da bi naš slučaj u Strazburu trebalo da bude riješen pozitivno“, kazao je Mirković.

Bivši radnici su u međuvremenu kompletirali spiskove koji su bili nepotpuni, jer u njima nije bio unesen radni staž, a došli su i do dokaza o društvenom kapitalu, kao i djelovodnika o akcijama koji su potpisali još 1997. godine.

Narodna Skupština Opštine Nikšić 1948. godine, u cilju podsticanja razvoja privrede, osnovala je pilanu "Prvi maj", koja je kasnije promijenila naziv u ŠIK "Javorak", a 1989. godine u društveno preduzeće "Javorak".

"Javorak" je iz stečaja 2004. godine prodat kompaniji „Mi Rai" za jedan euro.

U oktobru 2014. godine uveden je stečaj koji je ukinut sredinom prošle godine nakon prihvatanja plane reorganizacije koji je podnio vlasnik “Javorka” Branko Mićković.

Galerija

Preporučujemo za Vas