Vujanović: Kvalitet života građana mora se što brže unaprijeđivati

On je naveo da se razvijenost Crne Gore u odnosu na EU povećala sa 30 odsto na 43 odsto, a ukupni obim investicija za deset godina iznosi 7,3 milijarde eura i najveći je po stanovniku u jugoistočnoj Evropi
20 komentar(a)
Ažurirano: 14.07.2016. 09:49h

Kvalitet života crnogorskih građana mora se efikasno i što brže unaprijeđivati, a posebno se moraju koristiti šanse preduzetništva, naročito porodičnog, i prije svega na sjeveru, ocijenio je predsjednik Crne Gore, Filip Vujanović.

“Naši resursi to omogućavaju i razvojne šanse poljoprivrede, šumarstva i turizma svakako daju mogućnost otvaranja novih radnih mjesta i realnog i kvalitetnog prihoda od preduzetništva”, rekao je Vujanović u intervjuu agenciji Mina-business.

On je dodao da sam pravac ekonomskog razvoja doživljava optimalnim uz uvjerenje da se razvojne šanse i mogućnosti mogu i moraju koristiti.

Vujanović je saopštio da makroekonomski pokazatelji crnogorske ekonomije nakon deset godina nezavisnosti na nesumnjiv način potvrđuju njen razvoj.

“Nakon deset godina naš domaći proizvod povećao se 70 odsto u finansijskom iskazu za 1,5 milijardi eura. Broj zaposlenih se povećao oko 40 hiljada, pri čemu je stopa zaposlenosti porasla sa 34,5 odsto na 44,3 odsto. Prosječna zarada je porasla sa 282 eura na 480 eura, dakle za oko 70 odsto, a prosječna penzija sa 138 eurana oko 270 eura, dakle oko 100 odsto”, kazao je Vujanović.

On je naveo da se razvijenost Crne Gore u odnosu na EU povećala sa 30 odsto na 43 odsto, a ukupni obim investicija za deset godina iznosi 7,3 milijarde eura i najveći je po stanovniku u jugoistočnoj Evropi.

“Za deset godina nezavisnosti imali smo samo dvije godine recesije, a sve ostale su bile godine ekonomskog rasta. Naravno, znamo da se Crna Gora suočava sa značajnim problemima i izazovima”, saopštio je Vujanović.

On je kazao da je interesovanje stranih investitora za Crnu Goru izuzetno i da je ono posljedica, prije svega, vrijednih prirodnih i ekonomskih resursa.

Vujanović je podsjetio da su na primorju izgrađeni ili se grade turistički kompleksi čija se vrijednost prepoznaje na Jadranu i Mediteranu, dok izuzetna geografska pozicija i prirodne ljepote Crne Gore predstavljaju snažan magnet vrijednih investicija.

“Ipak, moramo da budemo odgovorni prema investitorima pokazujući da ulažu u državu koja ih uvažava i kroz njih, takođe, privlači nove investitore. Uvijek sam ukazivao da nije dobro gubiti prestižnog investitora. Priznajmo, to nam se i dešavalo”, rekao je Vujanović.

On je saopštio da očekuje da će se ta negativna iskustva izbjeći, kao i da će se ozbiljnošću prema investitorima iskoristiti atraktivnosti Crne Gore.

Kada je riječ o realizaciji velikih infrastrukturnih projekata u Crnoj Gori, prije svega gradnji auto puta Bar-Boljare, on je naveo da je ubijeđen da će kineski partner ispoštovati rok.

“Tako velika kompanija neće dozvoliti da svoj visoki ugled ne potvrdi u Crnoj Gori. Kina je i politički i ekonomski u tom projektu prepoznala posebnu vrijednost naše ukupne saradnje. Zato sam siguran da će se ispoštovati dinamika izgradnje auto puta”, zaključio je Vujanović.

Bonus video: