Lazović: Sporno ćemo još vidjeti, u opoziciji ima i onih što štite A2A

"Korektan pristup imali su Danilović i Konjević, traženo je da put opcija duže traje i da potencijalni partner mora imati saglasnost Vlade da proda akcije trećoj strani. Mi smo to već zahtijevalii u pregovorima, a Italijani nijesu prihvatili. Pokušaćemo opet to da ostvarimo", najavio je Lazović "Vijestima"
16 komentar(a)
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Vujica Lazović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.07.2016. 05:39h

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović (Socijaldemokrate Crne Gore) kazao je da mu nisu jasni stavovi opozicionih predstavnika u Vladi o ugovoru države i A2A za EPCG jer “nijesu jedinstveni” i poručio da će još jednom pokušati da italijanskog partnera ubijede da se promijeni sporni dio.

Opozicioni ministri su tokom jučerašnjih razgovora o predlogu novog ugovora sa A2A upozorili na odredbe Sporazuma o fer izborima, da se značajne odluke donose konsenzusom, što je dio pregovaračkog tima iz vlasti shvatio kao prijetnju da će opozicioni ministri izaći iz Vlade.

"Korektan pristup imali su ministri Danilović i Konjević, traženo je da put opcija duže traje i da potencijalni partner mora imati saglasnost Vlade da proda akcije trećoj strani. Mi smo to već zahtijevalii u pregovorima, a Italijani nijesu prihvatili. Pokušaćemo opet to da ostvarimo", najavio je Lazović "Vijestima".

On je istakao da za predlog ugovora, koji je Vlada usvojila, imaju većinu u parlamentu, ali da je cilj veći stepen usaglašenosti, uvažavajući Vladu izbornog povjerenja.

Lazović je rekao da ne mogu biti prihvaćeni zahtjevi koji praktično znače da A2A treba zabraniti da raspolaže svojim akcijama u EPCG jer je to van standarda EU i pravila tržišnog poslovanja.

"Razumijem političke motive, ali ne možemo da otimamao akcije, kazao je on.

Lazović smatra da predstavnici iz opozicije nijesu jedinstveni u pristupu.

"Teško mi je bilo da shvatim – neki zastupaju interese A2A, a neki interese države više od nas, iz političkih razloga".

On je rekao da konkretno misli da je na sastanku "Dejan Mijović zastupao interese A2A".

Precizira da je to zaključio na osnovu optužbi da se A2A tjera, praktično maltretira gradnjom drugog bloka TE, a "iznosio je i nepoznate podatke o poslovanju A2A i nudio kontakte sa Italijanima".

Bonus video: