Zeković: Kavarić odbija da ispoštuje zakon i krši prava radnika

Kavarić podsjeća da je zbog nepoštovanja Zakona i Socijalni savjet još 2015. godine donio zaključak o potrebi rješavanja problema u njegovoj primjeni, što opet sabotira Ministarstvo ekonomije
94 pregleda 4 komentar(a)
Bojan Zeković, Foto: SDP
Bojan Zeković, Foto: SDP
Ažurirano: 12.07.2016. 16:32h

Pune tri godine od izmjena Zakona o državnim i drugim praznicima Ministarstvo ekonomije odbija da izvrši zakonsku obavezu i donese „Propis o kriterijumima i pravilima o izdavanju dozvola za rad u praznične dane“, neophodan za njegovo sprovođenje, navodi člana Predsjednišva SDP i savjetnika u Klubu poslanika SDP Bojan Zeković.

"Desetina hiljada radnika koji budu radili 13. i 14. jula, kao i oni koji su radili 21. maja, mogu za to da „zahvale“ ministru Kavariću, koji odbijanjem da ispoštuje zakon krši njihova prava. Iako zakon propisuje da su dani državnih praznika neradni, zbog nezakonitog rada Ministarstva ekonomije, Crna Gora je država u kojoj poslodavac svojom voljom može praznične dane učiniti radnim, pa tako za dan Dan državnosti, Praznik rada ili Dan nezavisnosti rade od građevinskih firmi do prodavnica bijele tehnike i robe široke potrošnje...", navodi Zeković.

On dodaje da je zbog nepoštovanja Zakona i Socijalni savjet još 2015. godine donio zaključak o potrebi rješavanja problema u njegovoj primjeni, što opet sabotira Ministarstvo ekonomije.

"Podsjećam da je ministar Kavarić još 2014. nepoštovanje zakona branio procjenom da bi privrednici trpjeli štetu u slučaju njegove primjene. Ministar ne smatra da privrednici trpe štetu zato što se porez koji plaćaju ne koristi da se unaprjeđuje država u kojoj posluju i žive, već se plaćaju stotine miliona garancija svjetskim milijarderima. Ne smatra ni da privreda trpi štetu što su pojednini privrednici prinuđeni da plaćaju reket članovima organizovanih kriminalnih grupa, niti se javno oglasio povodom toga. Najveći problem privrede, zbog koga mora i da krši zakon, po ministrovoj ocjeni je odluka države da slavi Dan državnosti - dan priznanja nezavisnosti na Berlinskom kongresu i dan opštenarodnog ustanka protiv fašizma."

"Očigledno nerazumijevanje ideje i smisla državnih praznika od nekog pojedinca, pa makar on bio i ministar, nije razlog da se kroz nepoštovanje njenih praznika vrijeđa država. Da nije bilo 13. jula možda ne bi bilo ni države ni ekonomije, pa gospodin Kavarić ne bi imao gdje i čega biti ministar. Zbog toga i zbog radnika koji neće „spajati petak“, već će raditi i srijedu i četvrtak pozivam ministra da posle tri godine odbijanja izvrši zakonsku obavezu. Socijaldemokratska partija zalaže se za poštovanje prava radnika i insistiraće na ovom pitanju sve do njegovog rješavanja. Svi koji se zalažu za drugačija zakonska rješenja imaju pravo da iniciraju izmjene, ali nikako nemaju pravo da nepoštuju zakone, a najmanje to pravo imaju ministarstva i drugi organi uprave kojima je sprovođenje zakona primarni zadatak", zaključuje Zeković.

Bonus video: