Marić: Nema socijalnog dijaloga, česta kršenja radničkih prava

"Nevjerovatno je da je za te preporuke nadležno Ministarstvo ekonomije a ne rada i predstavnici MOR-a su zbog toga bili iznenađeni", kazao je Marić
76 pregleda 0 komentar(a)
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Boris Marić, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 12.07.2016. 11:20h

Sjednica Socijalnog savjeta nije održana u ponedjeljak zbog bojkota članova iz Vlade, kazao je ministar rada i socijalnog staranja Boris Marić. On je naveo da je u Socijalnom savjetu, kojeg čine predstavnici Vlade, reprezentativnih sindikata i Unije poslodavaca i koji treba da razmatra sva pravna akta iz radnog prava i poslovnog okruženja, zatekao tužno stanje i u suštini ne postojanja dijaloga između socijalnih partnera.

Marić je kazao da je kada je došao na poziciju ministra i preuzeo predsjedavanja Socijalnim savjetom zatekao nevjerovatnu situaciju da su poslodavci i sindikati na jednoj strani a Vlada na drugoj, kao i da će pokušati dok je na toj poziciji, do narednih izbora, da uspostavi socijalni dijalog iako se susreće sa bojkotom od kolega iz Vlade.

On je kazao da je nezadovoljan i stanjem u radnoj grupi koja priprema set zakona o radnim pravima i socijalnom savjetu, kao ni činjenicom šta se planira novim zakonom o radu. Premijer je nedavno najavio izmjene zakona o radu kojim se dodatno predviđa smanje prava radnika i usvajanja svih zahtjeva udruženja poslodavaca.

Ministar je naveo da je imao sastanak sa predstavnicima Međunarodne organizacije rada (MOR) i da je dobio njihovu preporuku da ista radnička prava moraju da imaju svi pa i radnici u kompanijama koje su u stečaju.

"Nevjerovatno je da je za te preporuke nadležno Ministarstvo ekonomije a ne rada i predstavnici MOR-a su zbog toga bili iznenađeni", kazao je Marić.

Do sadašnje tumačenje crnogorskog zakona je bilo da radnici firmi u stečaju nemaju radnička prava, zbog čega se dešavalo da godinama rade bez godišnjeg odmora, danima i sedmicama uzastopno duže od propisanog radnog vremena, bez pravne zaštite i odgovarajućih naknada.

On je naveo da je nezadovoljan poštovanjem radničkih prava u mnogim kompanijama kao i zbog toga što Inspekcija rada nije u nadležnosti ministarstva.

Na pitanje da li se to odnosi na KAP i Željezaru, Marić je odgovorio da ali da ima i drugih poput poslodavaca poput Štrabaga koji tjeraju radnike da rade po 12 i 14 časova dnevno. Kazao je da se zaposlenima u KAP-u onemogućava korišćenje odmora od kada su u stečaju već tri godine, da je u Željezari došlo do prve presude u korist radnika i da se situacija malo poboljšala.

Bonus video: