Vujović; Moguća zloupotreba službenih ovlašćenja kod valorizacije Buljarice

"Neadekvatno prezentovanje činjenica u javnom sektoru, kod kojeg treba da postoji znatno veći stepen odgovornosti za tačnost informacija, osobito kada su u pitanju ekonomsko-pravna pitanja, ostavlja prostor za realne sumnje ovakvog tipa. Posljednja specifičnost ovog slučaja, a ne manje važna, odnosi se na odluke čija će realizacija uticati na prirodne karakteristike Buljarice"
2 komentar(a)
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Milorad Vujović, Foto: Gov.me
Ažurirano: 12.07.2016. 08:34h

Otpočeti postupak valorizacije lokaliteta "Buljarica" ima ozbiljnih propusta koji nedvosmisleno ukazuju da ovaj privatizacioni poduhvat zaslužuje veću pažnju nadležnih instanci. Pored ranije ukazanih propusta koji se odnose na praćenje toka ove privatizacije, nepravilnosti kod utvrđivanja imovinsko-pravnih odnosa i javnog interesa, kao i neosnovanog određivanja stepena tajnosti, moguće je da imamo i zloupotrebu službenih ovlašćenja, saopštio je potpredsjednik Vlade Milorad Vujović.

Kako se navodi u saopštenju Vujovića, na zahtjev o dostavljanju informacije o prevodu prava raspolaganja na nepokretnostima sa opštine Budva i opštine Bar na Vladu Crne Gore, dostavljena mu je samo Odluka o prenosu prava ovlašćenja Opštine Bar, od 01. 12. 2014. godine, kojom se ovlašćuje Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte – Tenderska komisija za valorizaciju lokaliteta "Buljarica".

"U sadržaju ove odluke navedene su nepokretnosti kojih nema u Javnom pozivu, navodi se sporazum kojim će se između Vlade Crne Gore i opština Budva i Bar regulisati finansijsko-pravni odnosi, kao i da će konačnu odluku o prodaji i davanju u dugoročni zakup zemljišta donijeti Skupština Crne Gore. Shodno završnoj odredbi ova odluka trebala je biti objavljena u "Službenom listu – opštinski propisi", ali u uvodu Javnog poziva nema njenog naziva, datuma i broja službene objave", navodi Vujović.

Kako dodaje nejasnoćama "koje prate ovu odluku tu nije kraj".

"U njenom obrazloženju, kao razlog njenog usvajanja, navodi se da je Vlada CG donijela Odluku o dopuni odluke o planu privatizacije za 2014. godinu i da je pravni osnov za njeno donošenje sadržan u Zakonu o državnoj imovini, ali se pri tom ne navodi niti jedan član ovog zakona. Čak više, od Skupštine opštine Bar traži se njeno donošenje po hitnom postupku. Kao potvrdu ovih navoda u prilogu dostavljam predmetnu odluku i zahtjev po kojem je ista dostavljena".

Vujović je ukazao da je , pored još nedostavljene odluke opštine Budva, uskraćen od Tendreske komisije i za informaciju o načinu i datum nastanka Pregledne karte područja procjene sa strukturom vlasništva zemljišta koje obuhvata Javni poziv.

"U ovoj karti, koja jasno prikazuje prostor koji je namjenjen za prodaju i zakup, nisu označena sva obuhvaćena područja i nije navedena njihova vlasnička struktura. Od Tenderske komisije, kao i Ministarstva održivog razvoja i turizma, zatražio sam i mogući izvještaj o strateškoj procjeni na lokalitetu Buljarica, jer se radi zaštićenom prirodnom dobru u zoni morskog dobra".

Vujović ističe da navedeno podstiče sumnje da se radi o eventualnim zloupotrebama službenog ovlašćenja, jer se istaknute činjenice odnose na finansijsko-pravna pitanja od opšteg značaja.

"Neadekvatno prezentovanje činjenica u javnom sektoru, kod kojeg treba da postoji znatno veći stepen odgovornosti za tačnost informacija, osobito kada su u pitanju ekonomsko-pravna pitanja, ostavlja prostor za realne sumnje ovakvog tipa. Posljednja specifičnost ovog slučaja, a ne manje važna, odnosi se na odluke čija će realizacija uticati na prirodne karakteristike Buljarice. Mislim da crnogorska javnost o tome treba da ima tačne informacije. U konkretnom slučaju niti imamo tačnost činjenica, niti dostupnost informacija koje se odnose na ova dva aspekta", zaključio je Vujović.

Bonus video: