DPS bi da nekome jeftino preda EPCG

Prema informacijama “Vijesti”, opoziciji je prihvatljivo i da se država zaduži za ovaj iznos jer će iz profita EPCG lako moći da vrati taj kredit bez opasnosti po državne finansije
21 komentar(a)
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada.me
Vlada Crne Gore, Foto: Vlada.me
Ažurirano: 11.07.2016. 05:30h

Dio Vlade iz DPS-a predlaže ugovor o saradnji sa italijanskom kompanijom A2A u Elektroprivredi koji predviđa da Italijani svoj dio od 41,7 odsto akcija mogu prodati bilo kome za 250 miliona eura, a predstavnici opozicije traže da država otkupi taj dio akcija.

To je najsporniji dio iz predloga ugovora koji je predstavnicima opozicije u prelaznoj Vladi predat prošle sedmice u srijedu veče da o njemu raspravljaju narednog dana. Na njihovo insistiranje i upozorenje da će napustiti sjednicu Vlade, Komisija za ekonomsku politiku je juče pet sati raspravljala o predlogu ugovora a konačnu riječ o tome daće danas Vlada. Konsultacije opozicione trojke o ovom pitanju nastavljene su sinoć do kasno.

Opoziciji je neprihvatljivo da se ovako visok procenat akcija u kompaniji koja ima monopol i godišnji čisti profit od 40 do 50 miliona eura i sada 230 miliona eura keša na računima, prepusti nekome drugom za 250 miliona koga izabere italijanski partner. Takođe, EPCG sada ima i oko 180 miliona potraživanja od kupaca koja nijesu zastarjela i koje će utuženjima i drugim mjerama biti naplaćena, što narednih godina može samo da poveća profit.

Prema informacijama “Vijesti”, opoziciji je prihvatljivo i da se država zaduži za ovaj iznos jer će iz profita EPCG lako moći da vrati taj kredit bez opasnosti po državne finansije.

Potpredsjednik Vlade Milorad Vujović kazao je sinoć “Vijestima” da odlučivanje o ovom ugovoru treba prepustiti novoj Vladi nakon izbora.

“Ponuđeni ugovor nije ugovor o nastavku saradnje, već u stvari o izlasku A2A iz Elektroprivrede”, naveo je Vujović.

Predstavnik opozicije u bordi direktora EPCG Dejan Mijović kazao je prije dva dana “Vijestima” da sumnja da je pravi motiv DPS-a i novog ugovora raskid saradnje sa evropskom kompanijom koja se kotira na berzi da bi je zamijenili nekom koja nije obavezna da poštuje evropske standarde, i to po mogućnosti prije izbora, što bi platili crnogorski građani a vlasnik bi postao neki novi “prijatelj vlasti”. Naveo je i da ovakav ugovor pojačava skepticizam da projekat gradnje II faze Termoelektrane Pljevlja ima društveno-ekonomsko opravdanje, i to u trenutku kad je najavljeno da su gotove studije koje, navodno, dokazuju opravdanost ove investicije.

On je kazao da bi za A2A 250 miliona eura koje bi platili crnogorski građani ili neki prijatelj ove vlasti predstavljalo veliko olakšanje, ali ih je pozvao da se strpe još malo, “jer ovaj zulum neće trajati dugo”.

“Ako i ne bude konsenzusa, biće nove vlasti bez DPS već 9. oktobra ove godine. Privrednim društvima se otada u Crnoj Gori neće više upravljati dekretima Vlade, već prema zakonitostima tržišta. Tada će se bez ikakve žurbe i panike lako donijeti kvalifikovana a ne politička odluka o gradnji II faze ili bilo kog drugog projekta. Pa će evropske firme početi da dolaze, umjesto da bježe iz Crne Gore", rekao je Mijović.

Bonus video: