Gintaš plaća poreze na rate

Gintaš od maja 2012. godine nije uplaćivao poreze i doprinose za zarade zaposlenih zbog čega je dug porastao na 478,35 hiljada.
6 komentar(a)
gintaš, Foto: Arhiva Vijesti
gintaš, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 08.07.2016. 18:45h

Vlada i Ministarstvo održivog razvoja i turizma prošle godine su kompaniji Gintašmont Investment Construction and Trade Podgorica dodijelili državnu pomoć od 15,5 hiljada eura i omogućili joj da 478,35 hiljada eura duga za poreze i doprinose na lična primanja izmiri na rate.

“Vijesti” saznaju da je tim povodom kabinet potpredsjednika Vlade Milorada Vujovića tražio od ministra održivog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića da im dostavi informaciju po kojem kriterijumu je tom preduzeći izdata državna pomoć.

“Molimo Vas da nam dostavite informaciju po kom kriterijumu ste navedenom preduzeću izdali državnu pomoć u oba slučaju. Posebno Vas molimo da nam pojasnite izdatu pomoć za naknadu poreza i doprinosa za lična primanja”, navodi se u dopisu kabineta Vujovića.

Podaci o dodijeljenoj državnoj pomoći Gintašmontu, čiji je vlasnik istoimena turska kompanija, sadržani su u Godišnjem izvještaju Komisije za kontrolu državne pomoći za 2015. godinu.

“Ministarstvo turizma je dodijelilo regionalnu pomoć Gitašmontu od 15,56 hiljada na osnovu investicionog plana tog preduzeća, a u cilju povećanja ugostiteljskih usluga u Podgorici. Državna pomoć za izmirenje obaveza po osnovu poreza i doprinosa na lična primanja u iznosu od 478,35 hiljada eura dodijeljena je na 12 jednakih mjesečnih rata. Ta pomoć se odnosi na stvaranje uslova za realizaciju plana investicija u periodu od 2014. do 2016. godine,” navodi se u izvještaju Komsije.

Kako se dodaje, Gintaš od maja 2012. godine nije uplaćivao poreze i doprinose za zarade zaposlenih zbog čega je dug porastao na 478,35 hiljada.

“Sa druge strane, kompanija je u toku 2014. i 2015. godine planirala određene investicije u hotelu Ramada i Šoping centru od 209,24 hiljade eura. Investicije su u skladu sa planom koji je dostavljen prilikom podnošenja zahtjeva za dodjelu državne pomoći. Najveći dio novca je uložen za opremanje sale Milenijum čiji su troškovi bili 112,3 miliona eura,” navodi se u izvještaju.

Godišnji izvještaj Komisije za kontrolu državne pomoći za 2015. godinu bio je na dnevnom redu sjednice Vladine Komisije za ekonomsku poltiku prije desetak dana, ali je vraćen jer su neka ministarstva imala primjedbe zbog podataka u izvještaju.

Prema zakonu, Komisija izvještaj o svom radu dostavlja Vladi i Skupštini do 30. juna tekuće za prethodnu godinu.

Vlada je i u martu 2014. godine dozvolila turskoj kompaniji Gintaš Investment da dospjele poreske obaveze za zaposlene do 17. marta te godine od 483,7 hiljada eura plati u 24 jednake mjesečne rate. Ta olakšica dodijeljena je kao dio državne pomoći kako bi Gintaš završio investicije na hotelu Ramada i tržnom centru Mall of Montengro do 2016.

Bonus video: