Novi duvanski izvezao prvu pošiljku cigareta od kada ga je preuzela kompanija iz UAE

Predstavnik vlasnika, Isat Boljević je naveo da će uskoro izvoz narasti na 200 tona mjesečno rezanog i pakovanog duvana i cigareta, a plan je da bude i preko 400 tona mjesečno
173 pregleda 3 komentar(a)
Duvanski kombinat, Isat Boljević, Foto: Zoran Đurić
Duvanski kombinat, Isat Boljević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 07.07.2016. 11:47h

Novi duvanski kombinat danas je izvezao prvu pošiljku cigareta od kada je kompaniju preuzeo BMJ Industries FZ - LLC iz Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Predstavnik vlasnika, Isat Boljević kazao je da je riječ o poslu izvoza od sadašnjih 70 hiljada tona cigareta dvije vrsta brenda MAC za Dubai.

On je naveo da će uskoro izvoz narasti na 200 tona mjesečno rezanog i pakovanog duvana i cigareta, a plan je da bude i preko 400 tona mjesečno..

Sada u fabrici rade 72 zaposlena od čega je iz bivšeg DKP-a u stečaju preuzeto 59, a preostalih sedam radnika iz stare fabrike, kako je naveo, biće uposleno naredne sedmice.

Boljević je kazao da su prosječne zarade veće od 20 do 50 odsto u odnosu na bivšu fabriku, a da prosječna iznosi oko 480 do 500 eura.

"Pripreme za početak proizvodnje su trajale nešto duže nego što je bilo planirano zbog veoma lošeg stanja u kojem su bile preuzete mašine. Novi vlasnik je uložio 940 hiljada u tekuće obaveze i nabavio novu mašinu za rezanje duvana od 400 hiljada eura. Počeli su pripremni radovi za izgradnju nove fabrike na lokaciji na Ćemovskom polju, a nabavljeni su i montažni čelični elementi i paneli iz Italije za gradnju. Nova fabrika biće izgrađena u roku do marta naredne godine", kazao je Boljević.

Na pitanje koliko sada otkupljuju duvana iz Crne Gore, Boljević je naveo da su to simbolične količine u odnosu na njihove ugovorene potrebe i najavio je da će od septembra početi sa kampanjom kojom žele podsticati proizvodnju duvana u Crnoj Gori.

On je naveo i da većinu duvana sada uvoze iz Albanije, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Izvršni direktor Slavoljub Vukašinović naveo je da investitor do sada uložio preko milion eura, kao i da će arapski partneri veoma zadovoljni kvaliteteom proizvoda Novog duvanskog kombinata.

"Nova mašina omogućiće proizvodnju novog proizvoda rezanog duvana kojeg će takođe uskoro izvoziti za isto tržište. Novi vlasnicu su preuzeli zalihe duvana stare kompanije i isplatili dugove domaćim proizvođačima", kazao je Vukašinović.

Oni su danas novinarima pokazali hale gdje se proizvode cigarete MAC i kako se utovaraju prvi kamioni za izvoz.

Na pitanje "Vijesti" zašto na pakovanjima cigareta nema natpisa "Made in Montenegro", naveli su da je to inostrani brend i da su takve naručene.​

Bonus video: