Brende: Crna Gora u posljednjih deset godina napravila istorijske pomake

“S obzirom na pozitivne rezultate ostvarene proteklih godina u oblasti poljopriverde, Brende je izrazio interesovanje za konkuretnost pojedinih sektora, kao što su proizvodnja vina, maslinovog ulja od maslina starih više od hiljadu godina, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda”, kaže se u saopštenju
2 komentar(a)
Borge Brende, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Borge Brende, Petar Ivanović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 05.07.2016. 18:58h

Saradnja Crne Gore i Norveške u prethodnom periodu bila je izuzetno dobra i plodotvorna, kako na političkom, tako i na ekonomskom planu, ocijenjeno je u razgovoru potpredsjednika Vlade Petra Ivanovića sa norveškim ministrom vanjskih poslova Borgeom Brendeom.

Kako je saopšteno iz vlade, sagovornici su ocijenili da, na temeljima postignutih rezultata značajnih za Crnu Goru, saradnju treba nastaviti, i produbiti je u oblastima koje mogu doprinjeti daljem razvoju crnogorske ekonomije, kao što su energetika, turizam, poljoprivreda, ribarstvo i šumarstvo.

Brende je podsjetio na uspješne zajedničke projekte u oblastima telekomunikacija, nafte i gasa, šumarstva, i iskazao spremnost da se razmotre sve mogućnosti za nastavak ekonomske saradnje u ovim, ali i drugim oblastima koje su prepoznate kao konkuretne i presudne za dalji razvoj Crne Gore.

“S obzirom na pozitivne rezultate ostvarene proteklih godina u oblasti poljopriverde, Brende je izrazio interesovanje za konkuretnost pojedinih sektora, kao što su proizvodnja vina, maslinovog ulja od maslina starih više od hiljadu godina, ljekovitog i aromatičnog bilja i meda”, kaže se u saopštenju.

Brende je, kako se navodi, čestitao Crnoj Goari na ostvarenim rezultatima u pogledu dinamike otvaranja pregovaračkih poglavlja sa Evropskom unijom, posebno na uspjehu vezanom za članstvo u NATO savezu.

“On je istakao da je Crna Gora u posljednjih deset godina napravila istorijske pomake na planu društvenog i ekonomskog razvoja”, kaže se u saopštenju.

Ivanović se zahvalio Brendeu na podršci Norveške u integracionim procesima i izrazio očekivanje za nastavak podrške na spoljno-političkom planu, posebno u dijelu otvaranja novih pregovaračkih poglavlja, veoma važnih za ekonomski napredak Crne Gore.

Bonus video: