"Savićevo vijeće solidariše se sa opstrukcijom tužiteljke"

"Specijalni tužilac Lidija Vukčević vršila je opstrukciju i odbijala da izvrši provjeru mojih navoda kod Prve banke u njihove poslovne knjige. Više je nego jasno da je predmetna potvrda krivotvorena, lažna i da je ista poslužila za pljačkanje građana Crne Gore . Plašila se Lidija Vukčevic da otvori izviđaj, jer bi se klupko organizovanog kriminala i korupcije proširilo na više državnih funkcionera”
1 komentar(a)
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Elektroprivreda, EPCG, Foto: Ivan Petrušić
Ažurirano: 04.07.2016. 08:42h

Predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković žalio se Apelacionom sudu na presudu Vijeća Višeg suda CG koje je, bez zakazivanja glavne rasprave, presudilo da “nema mjesta optužbi” protiv specijalne tužiteljke Lidije Vukčević koju je sumnjičio za zloupotrebu službenog položaja i nesavjestan rad u službi.

Miličković tvrdi da je Vijeće Višeg suda kojim je predsjedavao predsjednik Boris Savić pogrešno utvrdilo činjenično stanje i materijalno pravo vezano za ovu optužbu, ali i da za nju postoje i drugi zakonski razlozi.

On duže vremena tvrdi da tužiteljka Vukčević “nije smjela da otvori izviđaj u Prvoj banci CG koja je 2009. izdala dvostuko lažnu potvrdu, kako po datumu uplate, tako i po iznosu, koji je upisan u nju”, a po osnovu koje su otkupljene na berzi akcije malih akcionara EPCG u septembru 2009.

"Specijalni tužilac Lidija Vukčević vršila je opstrukciju i odbijala da izvrši provjeru mojih navoda kod Prve banke u njihove poslovne knjige. Više je nego jasno da je predmetna potvrda krivotvorena, lažna i da je ista poslužila za pljačkanje građana Crne Gore . Plašila se Lidija Vukčevic da otvori izviđaj, jer bi se klupko organizovanog kriminala i korupcije proširilo na više državnih funkcionera”, tvrdi u žalbi Apelacionom sudu Miličković.

On dalje tvrdi da bi se otvaranjem istrage tužiteljka Vukčević “da su građani Crne Gore (mali akcionari) opljačkani u iznosu 504.936,94 eura od strane organizovane mafije koju je trebalo hapsit”.

"A ne žmureći, ne obavljajući službenu dužnost, pred jakim činjenicama abolirala pljačkaše”, dodao je Miličković.

On smatra da Vijeće Višeg Suda Borisa Savića, “svjesno krši zakonsku obavezu da zakaže glavnu raspravu, čime se solidariše sa opstrukcijom i krivičnim djelom spec.tužiteljke Lidije Vukčević i sudija pod krivičnom prijavom koji su sudili u ovom predmetu, a koji su svojim nezakonitim rješenjima legalizovali ovu pljačku”.

Kako je dalje naveo u žalbi Miličković to su sudije Vrhovnog suda Natalija Filipović, Branimir Femić, Julka Badnjar, Gavrilo Čabarkapa, Radojka Nikolić , sudije Višeg suda Vesna Jočić, Milorad Mirotić, Snežana Aleksić , i bivši sudija Osnovnog suda Aleksandar Stojanović .

Sa žalbom upoznao i nove ministre u Vladi

Miličković u žalbi napominje “da je svjestan kao tužilac da je ovo velika afera u kojoj su umiješani brojni državni tužioci i sudije, i da sudska vlast želi zataškati čitavu situaciju i da se u kontinuitetu vrši opstrukcija ovog slučaja “.

"Zato ću ovu žalbu dostaviti i na adrese svih ministara iz opozicije koji čine sastav 40 Vlade Crne Gore, Vlade izbornog povjerenja: potpedsjednika Azre Jasavić i Milorada Vujovića, i ministara Borisa Marića, Raška Konjevića, Goran Danilović, a i Budimira Mugoše, a sve sa ciljem da se spriječi dalja opstrukcija ovog slučaja i da optužena Lidija Vukčević sjede na optuženičku klupu”, naveo je Miličković.

Bonus video: