"Vijesti" plate poreza koliko ostali zajedno

Slikovit podatak je da su ND Vijesti u ovom periodu platile državi čak 11 puta više nego izdavač Dnevnih novina, grčki biznismen Petros Statis
106 pregleda 15 komentar(a)
Novine, mediji, Foto: Luka Zeković
Novine, mediji, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 04.07.2016. 05:22h

Kompanija Daily Press, izdavač Nezavisnog dnevnika “Vijesti” od 2011. godine platila je državi 6,3 miliona eura ili skoro koliko ostale tri sadašnje dnevne novine zajedno. TV Vijesti je u ovom periodu platila dažbina u vrijednosti četiri miliona eura, ili koliko TV Pink M i TV Prva zajedno.

To pokazuju podaci Poreske uprave koji su dostavljeni svim poslanicima članovima skupštinskog Odbora za ekonomiju.

Poreska je ove podatke poslanicima dostavila upravo na njihov zahtjev, kada se na sjednici Odbora od 20. juna rasprava o nestalih 500 miliona eura dugova na pritisak poslanika vladajuće koalicije pretvorila u raspravu o tome kako ND Vijesti duguju 380 hiljada eura, a TV Vijesti 211 hiljada.

Iz uprave TV Vijesti i Daily Pressa su taj dan saopštili da su od 2008. za poreze i doprinose državi platili 14,5 miliona eura i upozorili na nejednak tretman medija pred državnim i inspekcijskim službama, kao i na ugrožavanje konkurentnosti.

Navedeno je i da je u Vijestima 90 odsto novinara zaposleno za stalno sa osiguranjem na puni iznos zarade, dok je u drugim medijima česta praksa osiguranje zaposlenih na minimalac dok se razlika isplaćuje na ruke.

Slikovit podatak je da su ND Vijesti u ovom periodu platile državi čak 11 puta više nego izdavač Dnevnih novina, firma Media Nea čiji je vlasnik grčki biznismen Petros Statis zakupac Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, vlasnik hotela i kazina Maestral, Univerzal kapital banke i još jednog dnevnog lista Nove Pobjede.

Osnivač dnevnika Dan, firma Jumedia Mont, je za ovaj period platila poreskih obaveza u iznosu od 4,7 miliona eura.

Bivša Pobjeda u stečaju je u ovom periodu, uz obilatu državnu pomoć i pretvaranje duga u akcije, platila 3,7 miliona eura, ali je upitno koliko je od toga stvarno plaćeno u novcu. Ova firma imala je i tri reprograma poreskih obaveza od kojih dva nije poštovala.

Nova Pobjeda, koja je nastala krajem 2014. nakon stečaja NIP Pobjeda, od tada je platila 1,1 milion eura.

Monitor je od 2011. platio državi 333 hiljade eura. Iako je riječ o novini koja izlazi jednom nedjeljno i ima mali broj zaposlenih, u tri godine iz ovog perioda platile su više poreza nego Statisove Dnevne novine.

I kada je riječ o komercijalnim televizijama, Vijesti su lider u plaćanju poreskih obaveza sa četiri miliona. Zatim slijede filijale beogradskih televizija Pinka sa 2,5 miliona, Prve sa 1,6 miliona. Atlas televizija biznismena Duška Kneževića platila je za državne dažbine 1,2 miliona eura, a prema reprogramu iz 2014. do kraja prošle godine trabalo je izmiriti dug od 946 hiljada eura, od čega je platila 542 hiljade.

Na spisku Poreske uprave se kao televizija našla i Lutrija Crne Gore, koja na nekim kablovskim mrežama emituje svoj program pod nazivom “TV 777”. Za Lutriju je navedeno da je od 2011. platila 5,7 miliona državnih dažbina, ali se to odnosi na koncesije za igre na sreću. Nije navedeno koliko od toga se odnosi na “TV 777”.

Bonus video: