Slavili o trošku i naših "Plantaža"

Razlog za slavlje, kako kažu mali akcionari, bilo je to što je uprava uspjela da u bord direktora dovede poželjnog člana
545 pregleda 19 komentar(a)
Dušan Asanović, Plantaže, Foto: Instagram
Dušan Asanović, Plantaže, Foto: Instagram
Ažurirano: 02.07.2016. 06:47h

Udruženje manjinskih akcionara Plantaža na svojoj Fejsbuk stranici objavilo je da je menadžment te kompanije u četvrtak pozvao izabrane radnike, njih oko 100, na proslavu povodom “njihove pobjede” na skupštini akcionara, koja se uz muziku, besplatnu hranu i piće, slavila do ranih jutarnjih sati u petak u restoranu Mareza.

Skupština akcionara Plantaža u četvrtak je po želji menadžmenta i državnih fondova, iz borda direktora istisnula Aleksandra Jovovića, dosadašnjeg predstavnika malih akcionara koji je mjesecima postavljao pitanja o poslovanju kompanije. Umjesto Jovovića, na predlog Fonda PIO, u bord je ušla bivša direktorica marketinga Plantaža Anica Hajduković.

Ta “pobjeda”, kako kažu mali akcionari, bila je razlog za slavlje odabranih radnika o trošku kompanije, čiji su i oni vlasnici.

Na slikama objavljenim na Instagramu i Fejsbuku vide se zaposleni iz finansijskog sektora na čelu sa finansijskom direktoricom Davorkom Kodžulović koja je prošle godine unaprijeđena sa funkcije šefice računovodstva nakon što je bivša finansijska direktorica Valerija Saveljić dobila otkaz. Saveljić je dobila otkaz jer, kako tvrdi, nije željela da frizira bilanse i prikazuje netačne rezultate poslovanja.

Na drugoj objavljenoj slici sa slavlja se vidi i Dušan Asanović, sin direktorice opštih i pravnih poslova u Plantažama Stojanke Asanović koju manjinski akcionari i Saveljić optužuju da sa izvršnom direktoricom Vericom Maraš nije zakonito sprovela Vladinu preporuku o smanjenju zarada u toj kompaniji (fale aneksi ugovora o radu). Zbog toga će, kako kažu, Plantaže u narednom periodu vjerovatno biti suočene sa milionskim odštetnim zahtjevima i sudskim troškovima. Sa Asanovićem, ekonomskim tehničarom Plantaže su, prema Ugovoru o radu u koji su “Vijesti” juče imale uvid, zasnovale radni odnos na neodređeno vrijeme 13. maja ove godine. Zaposlen je kao referent prodaje u Sektoru prodaje i marketinga.

Maraš je na konferenciji za novinare u čertvrtak saopštila da su u firmi “posebno ponosni na politiku zapošljavanja, u kojoj radni odnos ostvaruju zaposleni iz više generacija, iz istih porodica”.

URA: Mali akcionari pokušavaju da zaustave pustošenje firme

Iz Građanskog pokreta URA saopštili su da podržavaju grupu manjinskih akcionara Plantaža, na čelu sa Valerijom Saveljić, koja, kako su naveli, već duže pokušava da zaustavi pustošenje najpoznatijeg crnogorskog brenda.

Iz URA su saopštili da je Saveljić u četvrtak na skupštini akcionare Plantaža detaljno upoznala sa propustima u rukovođenju u prošloj godini. Ona je akcionare upozorila da ne glasaju za usvajanje finansijskih izvještaja za prošlu godinu. „Saveljić je ukazala na ponovno očigledno namještanje rezultata poslovanja, preko friziranja zaliha, naduvavanja prihoda i neprikazivanja realnih troškova za iznos rezervisanja potraživanja od Glavnog grada i kratkoročnih finansijskih plasmana u zajedničku firmu Plant-OMP“, kazali su iz URA. Zbog tih rezervisanja, kako su dodali, na izvještaj o poslovanju za prošlu godinu revizor KPMG dao je mišljenje sa rezervom.

Organizovali korporativno druženje

Iz Plantaža je “Vijestima” saopšteno da je u četvrtak veče, u restoranu Mareza, koji je u vlasništvu kompanije “13. jul Plantaže” upriličeno korporativno druženje zaposlenih, menadžmenta i poslovnih partnera kompanije.

“Ovakva okupljanja su dio korporativne kulture naše kompanije i praktikuju se povodom godišnjice kompanije i drugih datuma od korporativne važnosti. Konotacije koje ovom skupu daju oni, koji žele da unište Plantaže i imaju svoje sitnosopstveničke interese u tom naumu, ne želimo komentarisati jer to ničim ne zaslužuju, a ovo pojašnjenje dajemo samo iz osjećaja za interes javnosti, koji su jedna od naših osnovnih premisa djelovanja”, saopšteno je iz kompanije.

Bonus video: