URA: Vlast odobrila srozavanje "Plantaža", DPS pokazao da su mu privatni interesi iznad državnih

124 pregleda 5 komentar(a)
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Građanski pokret URA, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 01.07.2016. 11:58h

Izražavamo punu podršku grupi manjinskih akcionara "Plantaža" na čelu sa Valerijom Saveljić, koja već duže pokušava da zaustavi pustošenje najpoznatijeg crnogorskog brenda, saopšteno je iz Građanskog pokreta URA.

Nekadašnja finansijska direktorka "Plantaža", Valerija Saveljić kritikovala je izvještaj o poslovanju za 2015. i pozivala vlasnike da ga ne usvoje, tvrdeći da je pravi rezultat gubitak od 769 hiljada eura.

Saveljić je tom prilikom kazala da je revizor opravdano dao mišljenje sa rezervom, da je prošlogodišnji rezultat štelovan zahvaljujući reprocjeni zaliha.

"Na Skupštini akcionara Plantaža, održanoj juče Saveljić je detaljno upoznala akcionare sa propustima u rukovođenju od strane menadžmenta i Odbora direktora u protekloj godini, te upozorila iste da ne glasaju za usvajanje finansijskih iskaza i izvještaja o poslovanju za 2015. godinu. Ukazala je na ponovno očigledno namještanje rezultata poslovanja, preko friziranja zaliha, naduvavanja prihoda i neprikazivanja realnih troškova za iznos rezervisanja potraživanja od Glavnog grada i kratkoročnih finansijskih plasmana u zajedničku firmu Plant-OMP", saopšteno je ig URA.

Dodali su da je zbog ovih rezervisanja, Izvještaj o poslovanju za 2015.godinu, kvalifikovan je po procjeni Revizora KPMG, "mišljenjem sa rezervom".

"Uprkos upozorenju, predstavnici državnog (većinskog) kapitala, glasali su za usvajanje, dok su svi manjinski akcionari bili protiv. I ovaj put, predstavnici DPS su pokazali su da su privatni interesi iznad državnih, te tako na neposredan način dali zeleno svjetlo za nastavak srozavanja jedne od najperspektivnijih kompanija po kojoj treba da se prepoznaje Crna Gora", zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: