Izabran novi bord direktora "Plantaža": Fondovi podržali "poželjnog" člana

Iz borda je istisnut dosadašnji predstavnik manjinskih akcionara Aleksandar Jovović. Umjesto njega izabrana Anica Hajduković
211 pregleda 7 komentar(a)
Odbor Plantaže, Foto: Luka Zeković
Odbor Plantaže, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 01.07.2016. 05:37h

Akcionari Plantaža juče su na Skupštini izabrali nove članove odbora direktora i, po želji državnih fondova, iz borda istisnuli dosadašnjeg predstavnika manjinskih akcionara Aleksandra Jovovića.

Akcionari su usvojili i izvještaj o poslovanju za 2015. prema kojem je ostvaren neto profit od 1,57 miliona eura, izabrali HLB Mont Audit za revizora u 2016.

Umjesto Jovovića koji ima podršku vlasnika više od devet odsto akcija Plantaža u bord je, na predlog Fonda PIO, izabrana bivša direktorica marketinga Anica Hajduković, koja je, kako tvrde iz kompanije, „dobila punomoćja od 95 odsto zaposlenih, bivših radnika i članova menadžmenta da ih zastupa“.

Umjesto Ervina Spahića u bord je izabran Zarija Franović kao predstavnik Investiciono razvojnog fonda (IRF). Ostali članovi Veselin Vukotić (rektor UDG-a), Dušan Perović (direktor Fonda PIO), Blagota Radulović Direktorat za IPARD plaćanja), Vukica Jelić (Zavod za zapošljavanje), Radule Raonić (Sosiete ženeral banka) zadržali su mjesta u bordu.

Hajduković je skupila punomoćja akcionara koji kontrolišu svega par procenata vlasništva, ali su predstavnici državnih fondova zbog toga juče skoro dva sata produžili izjašnjavanje kako bi vidjeli sa koliko akcija dodatno da podrže za menadžment „poželjnu“ kandidatkinju kako su to ranije istakli manjinski akcionari.

Iščekivanje rezultata na kraju maratonske sjednice i brojnost stručne službe podsjećalo je na probrajavanje glasova na parlamentarnim izborima što nije promaklo osmom pridruženom članu borda, po leks specijalisu, Tini Raičević.

„Da li se možda čekaju glasovi iz Rožaja?”, pitala je Raičević.

Nekadašnja finansijska direktorka PlantažaValerija Saveljić kritikovala je izvještaj o poslovanju za 2015. i pozivala vlasnike da ga ne usvoje, tvrdeći da je pravi rezultat gubitak od 769 hiljada eura.

Saveljić je kazala da je revizor opravdano dao mišljenje sa rezervom, da je prošlogodišnji rezultat štelovan zahvaljujući reprocjeni zaliha. Ona je pitala predsjednika borda Vukotića zašto nije pozvao DRI ili neku drugu revizorsku kuću da ispita poslovanje Plantaža i kako je moguće da firma za tri posljednja mjeseca u godini ostvari profit od pet miliona. Vukotić je odgovorio da ima povjerenje u sadašnji menadžment i u revizorsku kuću koja je kontrolisala izvještaj i ako ima prekršaja tim bi trebalo da se bave drugi državni organi.

Vukotić je idejni tvorac tržišta kapitala u Crnoj Gori, a izvršna direktorke Plantaža Verica Maraš je, odgovarajući na kritike malih akcionara rekla da ne vjeruje u tržište kapitala i ne kupuje akcije.

„Pa vi onda ne vjerujete u budućnost ove kompanije“, rekao je mali akcionar Vladimir Zečević. Mali akcionari su nezadovoljni višegodišnjim visokim primanjima Maraš i što se bonusi direktorima nikada nijesu isplatili dijelom u akcijama, već isključivo u novcu.

Na crnoj listi zbog Rusije

Menadžer fonda Trend Veselin Kovač pitao je kako je moguće da je kompanija dospjela na listu najvećih poreskih dužnika, imajući u vidu impozantne rezultate poslovanja koji su predstavljeni akcionarima.

Maraš je odgovorila da su zaostale neplaćene poreske obaveze posljedica gubitka ruskog tržišta 2014, nakon rata u Ukrajini.

Maraš je navela da su Plantaže sa ruskog tržišta ubirale godišnji prihod od oko tri miliona eura. Vukotić je govoreći o razvojnim šansama kompanije u narednom periodu kao prioritetna tržišta istakao srpsko, rusko i kinesko.

Imaju načine da se zaštite

Jovović je kazao da manjinski akcionari imaju dovoljno zakonskih mehanizama da zaštite svoju imovinu počev od vanredne revizije poslovanja, derivativnih tužbi za štetu nanijetu kompaniji lošim poslovnim odlukama u prošlosti ili eventualno sazivanje vanredne skupštine akcionara.

„Akcionari treba da se još bolje organizuju kako bi bolje štitili svoj kapital koji je ugrožen lošim poslovnim odlukama menadžmenta Plantaža koji je navikao da radi bez ikakve kontrole i loše poslovne odluke pravda ekonomskom krizom i konkurencijom“, naveo je Jovović.

Bonus video: