Odžić: Bilo bi nedopustivo da se vlasnici imovine u Buljarici ne tretiraju kao partneri

"Valorizacija Buljarice mora naći utemeljenje u prostornim planovima, a budući projekat moramo bazirati prevashodno na razvoju, a ne kao što je do sad rađeno u Crnoj Gori"
0 komentar(a)
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Buljarica, Foto: Nemanja Vukotić
Ažurirano: 30.06.2016. 14:32h

Budvanski odbor SDP nada se da će država, smoći snagu da nađe balans između potreba investitora i naših potreba, i da će Buljarica u budućnosti biti ponos crnogorskog turizma, a ne još jedan megalomanski "promašaj".

"Buljarica svojim položajem i potencijalom predstavlja najznačajniji resurs na našem primorju. Pravilna valorizacija ovog lokaliteta je velika šansa za Crnu Goru u ekonomskom i razvojnom smislu. Isto tako, neodgovornim pristupom, možemo trajno devastirati i uništiti prostor kao što smo uradili sa Budvom, i u skorijoj prošlosti sa Petrovcem. Valorizacija Buljarice mora naći utemeljenje u prostornim planovima, a budući projekat moramo bazirati prevashodno na razvoju, a ne kao što je do sad rađeno u Crnoj Gori, kada se u prvi plan stavljao rast. Megalomaski projekti "stanogradnje" bez vođenja računa o ekologiji i životnoj sredini imaju poguban ishod. Napominjemo, ušli smo u proces valorizacije, kroz raspisivanje tendera, a da pritom ne znamo čak ni obuhvat budućeg projekta. U nekadašnjim projektima i planovima, Buljarica je tretirana kao turistički dragulj (VIRGIN BAY). Danas često ovaj lokalitet povezujemo sa 40.000 stambenih jedinica, od toga samo 10-12 hotela, što je, naravno, nedopustivo i jednom riječju pogubno za razvoj turizma", kazao je član predsjedništva budvanskog SDP Petar Odžić.

Prema njegovim riječima nameće se i problem sa imovinsko - pravnim odnosima.

"Naime, u privatnom vlasništvu se nalazi 2,3 miliona kvadrata najatraktivnije i najvrednije zemlje. Na tom prostoru postoji i popriličan broj kuća, poslovnih prostora i kućišta. Nameće se realno pitanje, kako će država tretirati lokalno stanovništvo, ljude koji na tom prostoru posjeduju imovinu?! Bilo bi nedopustivo da se vlasnici ne tretiraju kao partneri, da ne govorimo o mogućem iseljenju! Znajući da je u prošloj godini bio aktuelan predlog novog Zakona o eksproprijaciji, moramo iskazati zabrinutost i po tom pitanju. Mora se voditi račina o razvoju, i budući projekat prilagoditi interesima države, lokalne zajednice i stanovništva sa tog prostora. Ako sve kategorije nisu zadovoljene, nijesmo uspjeli! Isto tako ne smijemo zanemariti ekološku komponentu, i moramo preventivno raditi na zaštiti životne sredine”, kazao je Odžić.

Bonus video: