Muke radnika S press logistike: Nema plata i doprinosa, ne znaju ni rade li

Ukoliko odgovore ne dobiju ni narednih dana sa porodicama će započeti štrajk u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, jer su dovedeni u situaciju da ne mogu prehraniti porodicu
513 pregleda 2 komentar(a)
s press, Foto: Savo Prelević
s press, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 25.06.2016. 18:11h

Radnici firme S press logistika, koja posluje u okviru grupe Rokšped, Vesko Šćekić i Mihailo Perović najavili su juče da će sa svojim porodicama početi štrajk ispred Ministarstva rada i socijalnog staranja, jer im ova institucija i Inspekcija rada ne pomažu i ne odgovaraju na njihove zahtjeve u vezi radnog statusa.

Oni su to najavili na jučerašnjoj konferenciji za novinare u Savezu sindikata koji im je obezbijedio pravnu pomoć u ovom sporu.

Traže da nadležni natjeraju njihovog poslodavca da im isplati dugove i da ostvare prava iz Zakona o radu. Šćekić i Perović od novembra prošle godine, kada su odbili da potpišu da mjenjaju ugovor za stalno u S press logistika u ugovor na određeno u S press+, ne znaju da li su radnici ove firme ili nijesu, a duguju im pet plata i doprinose sa 17 mjeseci.

Inspekcija rada je utvrdila da je u njihovom slučaju prekršen zakon, ali se ništa nije desilo, odnosno nije iskoristila mogućnosti da zabrani rad poslodavcu do rješavanja problema. Od januara ove godine ne primaju platu, a ne znaju ni da li rade ili su proglašeni tehnološkim viškom. Odgovor nisu dobili ni od firme.

I Perović i Šćekić se nalaze u veoma teškoj materijalnoj situaciji. Perović je samohrani roditelj četvoro djece. Šćekić takođe ima četvoro djece, a njegova suprugu ima sličan problem jer je radila u drugoj Rokšpedovoj firmi Štampa gdje joj doprinosi nisu uplaćeni za dvije godine i tri mjeseca.

“Ni ona nije raspoređena, niti prima platu: Imala bi pravo na naknadu za majke sa više od troje djece, ali zbog toga što poslodavac nije uplaćivao doprinose ni to pravo ne može ostvariti”, kazao je Šćekić koji je i predsjednik sindikata u toj firmi.

Tražili su i prijem kod novog ministra rada i socijalnog staranja Borisa Marića, kao i kod ministra ekonomije Vladimira Kavarića, ali nisu dobili odgovore.

Ukoliko odgovore ne dobiju ni narednih dana sa porodicama će započeti štrajk u Ministarstvu rada i socijalnog staranja, jer su dovedeni u situaciju da ne mogu prehraniti porodicu.

Predsjednica Sindikata trgovine u SSCG Sonja Knežević kazala je da će pružati svu pomoć radnicima do ostvarenja prava. Ona je kazala da je ovo treći put da njihov poslodavac formira druge firme i prebacuje radnika, a da dugove ostavlja na starim firmama.

Vlasnik firme S press Logistika, prema registru privrednih subjekata je Rokšped, dok je vlasnik S Press + kompanija RS group iz Beograda. Vlasnik firme iz Beograda je Prokopije Perić. Oba S pressa imaju istu adresu u Tuzima.

Žiro-računi S press Logistika i Rokšpeda blokirani su zbog dugova od po 1,3 miliona eura, a Štampe zbog 2,8 miliona.

Bonus video: