Ni Mijoviću ne daju informaciju o A2A

Iz Vlade su saopštili da neće da iznose u javnost detalje pregovora, “jer to nije u duhu dobrih poslovnih običaja”
52 pregleda 4 komentar(a)
Dejan Mijović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Dejan Mijović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2016. 16:15h

Novi član odbora direktora Elektroprivrede Dejan Mijović kazao je juče „Vijestima“ da je zvanično tražio informacije o toku pregovora Vladinih zvaničnika sa predstavnicima italijanske kompanije A2A o budućem partnerstvu u EPCG, ali ih nije dobio.

Mijović godinama kritikuje ideje o izgradnji drugog bloka Teremoelektrane Pljevlja za koji tvrdi da bi bio nerentabilan izvor energije.

Potpredsjednik Vlade Vujica Lazović i ministar ekonomije Vladimir Kavarić u četvrtak su razgovarali sa predstavnicima A2A, ali “Vijestima” nijesu željeli da kažu šta su konkretno dogovorili.

Pojedini mediji objavili su da će gradnja drugog bloka TE u Pljevljima biti ugrađena u novi petogodišnji ugovor. Škoda Praha je pobijedila na tenderu za izgradnju drugog bloka, čija izgradnja košta 338,5 miliona eura, dok bi godišnja proizvodnja bila 1,6 hiljada gigavat-sati (GWh).

Italijani će, kako je ranije objavljeno, imati priliku da se povuku iz EPCG, ukoliko to žele, i traže isplatu 250 miliona eura za izlazak tokom sedam godina.

Šef vladinog Biroa za odnose sa javnošću Srđan Kusovac nije odgovorio na pitanje kakva se saglasnost A2A za budući aranžman u EPCG očekivala tokom jučerašnjeg dana i da li je ona do kraja radnog dana data.

“Vlada neće iznositi u javnost detalje pregovora jer to nije u duhu dobrih poslovnih običaja. Ono što možemo u ovom trenutku da iznesemo u javnost je da ima razloga za optimizam jer su okončani pregovori na način da bi rješenje trebalo da sadrži klauzulu za koju se Vlada od početka zalagala. Ono što je dogovoreno, odnosno ono u vezi sa čim je postignuta suglasnost, sada treba da bude i formulisano u pismenoj formi”, naveo je Kusovac.

A2A ima 41,7 odsto akcija EPCG, dok državi pripada oko 57 odsto akcija EPCG. Ugovor na osnovu kojeg su Italijani upravljali EPCG istekao je prije skoro dvije godine.

Bonus video: