Stečaj nije uzrok već posljedica

Kastratović smatra da se u ovom društvu niko ne bavi uzrocima problema u nekoj firmi, nego isključivo posljedicama
306 pregleda 1 komentar(a)
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Milan Kastratović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2016. 15:18h

Predsjednik Komore stečajnih upravnika Crne Gore Milan-Mane Kastratović ocijenio je da se u posljednje vrijeme previše priča negativno o stečajnim postupcima, upravnicima i pominje se stečajna mafija, ali se ne ulazi u suštinu problema.

“Suština je da je stečaj jedne kompanije posljedica, a ne uzrok problema. U ovom društvu se niko ne bavi uzrocima problema koji se desio nego isključivo se bavi posljedicama. Stečajni upravnik je posljednji u lancu, iako se sve upućuje na adresu stečajnog upravnika”, rekao je Kastratović “Vijestima”.

On napominje da je u kompaniji prije svega odgovornost na izvršnom direktoru, odboru direktora, a potom i na finansijskom direktoru, šefu računovodstva i ostalima.

“Od stečajnog upravnika se traži često da poznaje sve te poslove što je prosto nemoguće”, dodao je Kastratović.

Na pitanje “Vijesti” da li u Crnoj Gori ima stečajne mafije, Kastratović je odgovorio da njemu to nije poznato, ali ako postoji, to bi trebalo da utvrde državni organi.

Na pitanje da li je neki stečajni upravnik ikada pravosnažno osuđen, Kastrović je odgovorio da je njemu poznat samo jedan slučaj iz prošlosti.

Pomoći će državi da suzbije negativne pojave, ako ih ima

Komora stečajnih upravnika organizovaće u hotelu Komovi u Andrijevici 8. i 9. jula seminar za stečajne upravnike, a tada će biti održana i skupština Komore i izbrani njeni organi.

“Imamo želju da na pravi način objasnimo problem i suzbijemo neopravdano negativnu priču o stečajnim upravnicima. Ne želimo da sve bude generalizovano, već da pomognemo i sudu, i državi da suzbije negativne pojave, ako ih ima”, istakao je Kastratović.

Jedna od tema na predstojećem seminaru biće i Predlog novog zakona o stečaju. “Zadržana je službenost stečajnog upravnika i mi smo jedino zanimanje koje za svoje postupke odgovara svojom ličnom imovinom. Mi smo službena lica, iako u stvarnosti to nijesmo”, dodao je Kastratović.

Bonus video: