O prodaji Mogrena još nema odluke

Iz Budvanske rivijere tvrde da je odluka o prodaji Mogrena odložena zbog obimne dokumentacije
76 pregleda 2 komentar(a)
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Hotel Mogren, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 24.06.2016. 19:58h

Odbor direktora HG Budvanska rivijera nije usvojio tendersku dokumentaciju za hotel Mogren pa je odluka o izboru strateškog partnera za izgradnju novog luksuznog objekta preko puta Staroga grada odložena.

Iz Budvanske rivijere tvrde da je odluka odložena za neku narednu sjednicu zbog obimnosti dokumentacije, a manjinski akcionari Strateks i MK grupa očekuju da će se od te odluke odustati.

„Na osnovu predloga odbora direktora Hotelske grupe, Vladin Savjet za privatizaciju i kapitalne projekte je početkom prethodne godine dao saglasnost na valorizaciju hotela Mogren putem zajedničkog ulaganja, odnosno zajedničke gradnje. Urađen je ekonomski elaborat isplativosti projekta, odabran pravni savjetnik i formirana Tenderska komisija. Namjera je zajednička investicija na lokaciji sadašnjeg hotela Mogren i stavljanje u funkciju hotela sa pet ili više zvjezdica, pod imenom nekog od svjetski prepoznatih hotelskih lanaca“, kazali su “Vijestima“ iz Budvanske rivijere.

Oni navode da je Tenderska komisija nedavno uputila prvu verziju tenderske dokumentacije, o kojoj je odbor direktora raspravljao 20. juna. Usaglašene su, kako su naveli, pojedine odredbe, a odlučivanje o pokretanju tenderske procedure je, zbog obimnosti dokumentacije, predviđeno za neku od narednih sjednica odbora direktora.

Kako su dodali, predviđeno je da Budvanska rivijera učestvuje u svim fazama projekta - od odabira partnera i projektovanja, do upravljanja novim hotelom.

“Ovo opredjeljenje su podržali i predstavnici manjinskih akcionara, uz ponavljanje stava da se razmotri da Hotelska grupa samostalno uđe u projekat izgradnje novog hotela”, navode iz kompanije.

Predstavnik Strateks grupe u bordu direktora Branko Popović kazao je “Vijestima” da odbor, nakon kvalitetne diskusije, nije usvojio predloženu tendersku dokumentaciju za zajedničko ulaganje u hotel Mogren i očekuje da to neće učiniti ni ubuduće.

“Kako smo i na sjednici jasno istakli, predloženi model nije optimalan ni za kompaniju, ni Budvu, niti turizam Crne Gore ni strateški, ni finansijski, ni na bilo koji drugi način”, rekao je Popović.

Strateks grupa biznismena Nila Emilfarba i MK grupa sprskog milionera Miodraga Kostića imaju 30 odsto akcija u Budvanskoj rivijeri.

Manjinski akcionari pripremaju novi predlog za hotel

Popović kaže da nema nikakvog razloga da se Hotelska grupa odriče i najmanjeg dijela vlasništva nad vrijednom imovinom kao što je hotel Mogren, posebno što su se sa novom vlasničkom strukturom Budvanske rivijere obezbijedile pretpostavke da se prekine sa praksom smanjivanja, rasprodaje i problematičnih partnerstava i zajedničkih ulaganja. Od nekadasnjih 18, Budvanska rivijera sada ima pet otvorenih hotela.

“HG treba samostalno da uđe u partnerski odnos sa operaterima vodećih svjetskih brendova kako bi izbjegla nepotrebne posrednike u ovom i svakom drugom ovako strateškom poslu. Mi smo, na sjednici odbora direktora kao manjinski akcionari, preuzeli obavezu da napravimo novi predlog kako da se na domaćinski i finansijski odgovoran način pristupi valorizaciji hotela Mogren”, kazao je Popović.

Bonus video: