Đukanović čeka septembar za sanaciju duga, ali će "lično da se bavi budžetom"

S obzirom da je javni dug prešao granicu od 60 odsto BDP, prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti moraju se donijeti mjere kojima bi se on smanjio
82 pregleda 0 komentar(a)
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Milo Đukanović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 23.06.2016. 18:52h

Javni dug na kraju prošle godine (državni dug i dug opština) iznosio je 2,3 milijarde eura ili 65,69 odsto BDP za prošlu godinu, navedeno je u izvještaju o javnom dugu kojeg je Vlada usvojila uz najavu da će vanredne mjere za smanje visokog duga biti primjenjene nakon septembra.

S obzirom da je javni dug prešao granicu od 60 odsto BDP, prema Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti moraju se donijeti mjere kojima bi se on smanjio, a one mogu obuhvatati smanjenje javne potrošnje (plate, penzije, investicije,...) i povećanje državnih dažbina (porezi, akcize, naknade...).

Međutim, Vlada je zaključila da je ovi podaci ne obavezuju da odmah počne sa sanacijom duga jer je sadašnji iznos BDP-a nezvanični podatak Ministarstva finansija pa će sačekati septembar kada Zavod za statistiku Monstat treba da objavi zvanični iznos BDP-a.

“Nakon zvaničnog objavljenog iznosa BDP-a, Vlada Crne Gore će, u cilju otklanjanja rizika od nestabilnosti javnih finansija, pripremiti sanacioni plan, a Ministarstvo finansija će do tada analizirati i pripremiti predlog metodologije za sprovođenje sanacionog plana”, navedeno je u obrazloženju.

Da se do jeseni ne može očekivati smanjenje javnog duga pokazuje procjena Ministarstva finansija u istom dokumentu da će on na kraju ove godine iznositi 2,65 milijardi eura ili 70 odsto u odnosu na procjenjeni BDP-a koji ima nominalni rast od 5,3 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Iz Vlade je saopšteno da je premijer Milo Đukanović zaključujući raspravu po ovoj tački dnevnog reda ocijenio da sam nivo duga nije zabrinjavajući, pogotovo u kontekstu prezaduženosti mnogih država Evrope, već da je pitanje da li dug odlazi na tekuću potrošnju, što, kako je rekao, nikada nije bilo dominantno, ili na kapitalnu potrošnju.

"Naglasio je da će se lično pozabaviti budžetom za 2017. godinu i da neće dopustiti da se Crna Gora zaduži jedan jedini cent za tekuću potrošnju", navode iz Vlade.

Bonus video: