Za 10 godina dug 46 miliona

Iz Ministarstva finansija su kazali da najviše duguju fizička lica i sada će pokušati da efikasnije rješavaju taj problem. Veliki broj nekretnina u Crnoj Gori kupili su stranci (najviše Rusi), posebno tokom investicionog buma 2006. i 2007.
454 pregleda 8 komentar(a)
Budva, Sveti Stefan
Budva, Sveti Stefan
Ažurirano: 16.06.2016. 05:27h

Dug po osnovu poreza na promet nepokretnosti na 8. jun ove godine iznosi oko 46 miliona eura, od čega je osnovica 29 miliona, a kamata 17 miliona, saopštili su “Vijestima” iz Ministarstva finansija.

Dug se odnosi na period od 2006. do 2016. što, kako su kazali iz Ministarstva, znači da mora da počne njegova naplata, jer nakon deset godina nastupa apsolutna zastara duga.

Prema podacima Poreske uprave, koje je zbog problema sa naplatom poreskog duga zatražio ministar finansija Raško Konjević kada je stupio na dužnost u maju, hipotekama je obezbijeđeno samo 14,5 miliona od 29 miliona osnovnog duga.

Najviše duguju poreski obveznici iz opština Budva, Kotor, Podgorica, Ulcinj, Bar, Herceg Novi, u kojima se ostvari i najveći promet nepokretnosti.

Iz Ministarstva finansija su kazali da najviše duguju fizička lica i sada će pokušati da efikasnije rješavaju taj problem. Veliki broj nekretnina u Crnoj Gori kupili su stranci (najviše Rusi), posebno tokom investicionog buma 2006. i 2007.

Stopa poreza na promet nepokretnosti iznosi tri odsto poreske osnovice, a osnovica je tržišna vrijednost nekretnine u trenutku prometa. Pod prometom nepokretnosti smatra se svako sticanje vlasništva na nepokretnosti u Crnoj Gori i ova oblast je uređena Zakonom o porezu na promet nepokretnosti.

Za kršenje Zakona predviđene su novčane kazne.

Za preduzeće je predviđena kazna od 100 do 10.000 eura ako ne obračuna porez na promet nepokretnosti, ne podnese poresku prijavu nadležnom poreskom organu u roku od 15 dana od nastanka poreske obaveze i ne plati poresku obavezu istovremeno sa podnošenjem poreske prijave. Kazna za taj prekršaj predviđena je i za odgovornog u preduzeću (od 100 eura do 1.000 eura).

Za preduzetnika je po istom osnovu predviđena novčana kazna od 800 eura do 6.000 eura.

“Novčanom kaznom od 250 eura do 1.000 eura kazniće se odgovorno lice u sudu, državnom organu ili notar, ako nadležnom poreskom organu na području na kojem se nalazi nepokretnost ne dostavi odluku kojom se mijenja vlasništvo na nepokretnostima, odnosno otpravak akta o pravnom poslu koji je predmet oporezivanja, u roku od 15 dana po isteku mjeseca u kojem je odluka postala pravosnažna, odnosno od dana sačinjavanja otpravka o pravnom poslu koji je predmet oporezivanja”, navodi se u Zakonu.

Bonus video: