Državi dužan preko milion eura, a gradi zgrade po Budvi

Dug Milete Burića raste već sedam godina i sada iznosi 1,18 miliona eura. Na svoje ime ima upisane nekretnine u Kotoru i Budvi
639 pregleda 31 komentar(a)
zgrada Mile Burić, Foto: Burico ING PRO
zgrada Mile Burić, Foto: Burico ING PRO
Ažurirano: 15.06.2016. 16:48h

Među najvećim poreskim dužnicima koji duguju državi više od milion eura je Mileta Burić iz Budve, koji kao fizičko lice ima dug od 1,18 miliona eura.

Njegov dug se gomila već sedam godina. Prema podacima koje je Poreska uprava dostavila poslanicima on za porez na dohodak fizičkih lica duguje 348 hiljada eura, a na taj iznos ima i kamatu obračunatu do 31. maja ove godine od 278 hiljada eura. Za porez na dodatu vrijednost ima dug od 309 hiljada eura i pripadajuću kamatu od 250 hiljada.

“Vijesti” su proteklih dana pokušavale bezuspješno da stupe u kontakt sa Burićem.

U dokumentu iz Poreske uprave piše da je inspekcijski nadzor bio kod Burića 2009. godine i da je doneseno rješenje, ne navodeći koje, i da je ono više puta poništeno od drugostepenog organa. Ne navodi se do kada je to poništavanje trajalo.

U avgustu 2014. godine donijeto je rješenje o obezbjeđivanju poreskog duga za 499 hiljada eura, ali da je područna jedinica Uprave za nekretnine iz Budve u septembru 2015, više od godinu od donošenja rješenja, odbila zahtjev za upis hipoteke.

Novo rješenje o obezbjeđivanju poreskog potraživanja donijeto je 25. maja ove godine, i po njemu Uprava za nekretnine tek treba da postupi.

Prema podacima iz katastra Burić na svoje ime ima plac od 720 kvadrata u mjestu Babin do u Budvi na kojem gradi zgradu od 770 kvadrata. Navedeno je i da zgrada nema građevinsku dozvolu. Na sve djelove i etaže zgrade Burić je upisan kao jedini vlasnik.

Na zgradu su upisane hipoteke Opštine Budva zbog duga od 12 hiljada eura, CKB banke od 90 hiljada, i bivše Oportjuniti banke (sada Erste banka) od pola miliona eura. Kod poslovnog prostora u zgradi postoje upisane još dvije zabilježbe o početku namirenja potraživanja iz 2007. i 2008. godine i jedne žalbe. Riječ je o namirenjima koje su pokrenuli advokati i nijedna se ne odnosi na državu.

Burić na svoje ima ima i nekretnine u naselju Sutvara u Kotoru. U dijelu koji je označen kao Srganjica ima 1.482 kvadrata njive, za koju je navedeno da je osnov korišćenja odluka državnog organa i 1.945 kvadrata šume koju je kupio. Posjeduje još i parcelu od 149 kvadrata koja je označena kao nekategorisani put. Na sve ove nekretnine nema upisanih hipoteka ili ograničenja i on je jedini vlasnik.

Njegovo je i 1.459 kvadrata pašnjaka u istom naselju, ali je na njega upisana hipoteka Erste banke od pola miliona eura na osnovu ugovora iz 2007. godine.

Njegovo ime u tri firme, jedna ima nekretnine

Burić je vlasnik firme Burico Ing Pro, suvlasnik Burico Group sa Aleksandrom Burić, a ovlašćeno lice u Amator Maris čiji je vlasnik Isidora Burić.

Prema podacima Centralne banke iz maja račun Burico Group je u blokadi 226 dana zbog duga od 23 hiljade eura, a Amator Maris 84 dana zbog duga od 15 eura. Burico Ing Pro gradi u Babinom dolu u Budvi zgradu od 1.350 kvadrata, jedan dio bez dozvole. U Kotoru na Pakovoj glavici ista firma je vlasnik 3.388 kvadrata placa, na kojoj je upisana hipoteka iz prošle godine na dug državi od 8.142 eura.

Bonus video: