Revizor dao mišljenje Atlas banci: Potencijalni gubici preko 32 miliona

U napomenama se ističe da je Atlas banka na kraju 2015. prikazala potraživanje od Meinl Bank iz Austrije od 15.817.000 eura. Revizor je utvrdio da Atlas banka nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja, “iako postoje indikatori da je navedeno potraživanje obezvrijeđeno”
91 pregleda 5 komentar(a)
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Atlas banka, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 16.06.2016. 19:04h

Atlas banka Duška Kneževića na kraju 2015. formalno je iskazala neto profit od 199 hiljada eura, iako se realni i potencijalni gubici mjere desetinama miliona eura. To se može zaključiti iz nalaza revizorske kuće KPMG koja je uradila reviziju finansijskog izvještaja banke za 2015. godinu i dala mišljenje sa rezervom.

U navedenim primjedbama kriju se potencijalni gubici banke od preko 32 miliona eura, a njen kapital iznosi 29,5 miliona eura.

Izvještaj o poslovanju za 2015. godinu potpisao je sad već bivši direktor Atlas banke Đorđe Đurđić, koji je napustio Kneževićevu Atlas grupu.

Prema procjeni revizora, obračunata ispravka vrijednosti kredita i potraživanja od klijenata je potcijenjena za 11.009.000 eura na kraju 2015. u skladu sa važećim propisima. Revizor navodi da je neto rezultat za prošlu godinu toliko precijenjen.

U napomenama se ističe da je Atlas banka na kraju 2015. prikazala potraživanje od Meinl Bank iz Austrije od 15.817.000 eura. Revizor je utvrdio da Atlas banka nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja, “iako postoje indikatori da je navedeno potraživanje obezvrijeđeno”.

To potraživanje, kako je utvrdio revizor, je rezultat prošlogodišnje prodaje potraživanja koje je banka imala od zavisnog pravnog lica Atlas bank LTD Moskva.

“Prema ugovorenim uslovima potraživanje je beskamatno, plativo u 32 jednake kvartalne rate počevši od 1. septembra 2015. godine. Banka vodi intenzivne pregovore u cilju naplate navedenog potraživanja, s obzirom na značajno kašnjenje u naplati”, navodi se u revizorskom izvještaju.

Atlas banka je u bilansima prikazala potraživanje od 3.351.000 eura kod bankrotirane Bobar banke iz Bijeljine nad kojom je pokrenut postupak likvidacije 23. decembra 2014. Revizor je procijenio da je naplata neizvjesna i ukazuje da Atlas banka nije obračunala i evidentirala gubitke po osnovu obezvređenja ovih potraživanja.

Atlas banka je prikazala i investicije u pridružna preduzeća i zajedničke poduhvate po metodi kapitala u iznosu 2.091.000 eura koja se u skladu sa računovodstvenim politikama banke vode po metodu nabavne vrijednosti. Banka, navodi revizor, nije obračunala i evidentirala eventualne gubitke po osnovu obezvređenja navedenih investicija.

Revizor je utvrdio da je banka značajno odstupila od propisanog limita ukupne izloženosti prema jednom ili grupi povezanih lica. Ukupna dozvoljena izloženost banke prema jednom licu je do 25 odsto, a Atlas banci je 63,42 odsto. Kneževićeva banka je najveći broj kredita odobrila firmama povezanim sa njim i Atlas grupacijom. Banka je prema kiparskoj firmi Atlas capital financial services iz Nikozije, kojoj je privremeno suspednovana dozvola za rad na Kipru, iskazala kredite i potraživanja od klijenata od 957 hiljada i ostala poslovna potraživanja od 347 hiljada eura.

Nijesu zabrinuti, očekuju da će naplatiti dug od Bobar banke

Iz Atlas banke su “Vijestima” kazali da nijesu zabrinuti zbog revizorskog izvještaja. ”Svi podaci su transparentni i mi smo, kao i sve druge banke, pod nadzorom istog regulatora.

Banka je imala dovoljno kapitala, pa je samim tim mogla da plasira sredstva u Moskvu, očekujući dobit, ali je opšte poznata stvar da je oduzimanje licence Atlas banci u Moskvi bila odluka ruskog regulatora motivisana političkim razlozima zbog uvođenja sankcija Crne Gore Rusiji”, rekli su iz Atlas banke i dodali da su dobili spor i pokrenuli protivtužbu za nadoknadu štete.

Navode da je nad Bobar bankom otvoren postupak likvidacije poslije smrti vlasnika.

“Mi smo prijavili naše potraživanje i očekujemo pozitivan ishod”, kazali su iz banke.

Oni su objasnili da je izloženost prema povezanim licima ili grupi povezanih lica normalna stvar kad je u pitanju malo tržište Crne Gore, na kojem se između privrednih subjekata uspostavljaju odnosi povezanosti kroz ekonomske i druge poslove.

“Taj vid izloženosti je takođe u procesu prevazilaženja. Sa istim ili sličnim pitanjima i problemima su se susrele i druge banke u Crnoj Gori, i uspješno su prevazišle iste, što i čini naš bankarski sektor stabilnim”, kazali su iz Atlas banke.

Stekli imovinu od 20 miliona

Na kraju izvještaja bivši direktor Atlas banke Đurđić i odgovorna osoba za sastavljanje finansijskih iskaza Sanja Burzan potpisuju događaje nakon datuma bilansiranja (31. decembar 2015) u kojima se između ostalog navodi da je banka stekla imovinu od 20.221.000 eura čime je pokriven dio problematičnih kredita, palih garancija i ostalih potraživanja i osjetno poboljšan kvalitet aktive banke.

Menadžment banke ne priznaje garanciju od 12,5 miliona eura koja navodno nije data za dug Duška Kneževića koji je novac povukao od firme Kaspia Property Holdings, ali ne može da predvidi ishod tog spora koji je prekinut u Privrednom sudu. Tom bankarskom garancijom koju je potpisao Đurđić bavi se Specijalno tužilaštvo.

Bonus video: