PO ZAHTJEVU PREDSJEDNIKA VIŠEG SUDA

Miličković dopunio optužnicu protiv devetoro sudija iz tri suda

Protiv sudija predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG je 20. avgusta 2015. podnio krivićnu prijavu Vrhovnom državnom tužiocu (VDT).
94 pregleda 8 komentar(a)
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Vasilije Miličković, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 15.06.2016. 06:29h

U skladu sa zahtjevom predsjednika Višeg suda Borisa Savića , predsjednik Udruženja manjinskih akcionara Elektroprivrede Vasilije Miličković dopunio je optužni predlog protiv petoro sudija Vrhovnog suda Vrhovnog suda : Natalije Filipović, Branimira Femića, Julke Badnjar, Gavrila Čabarkape, Radojke Nikolić, troje sudija Višeg suda Vesne Jočić, Milorada Mirotića, Snežane Aleksić , kao i protiv bivšeg sudije Osnovnog suda Aleksandara Stojanovića.  Njih Miličković optužuje da su „počinili krivično djelo zloupotreba službenog položaja“ i krivično djelo „nesavjestan rad u službi“ iz Krivičnog zakonika Crne Gore.  Protiv navedenih sudija predsjednik Udruženja manjinskih akcionara EPCG je 20. avgusta 2015. podnio krivićnu prijavu Vrhovnom državnom tužiocu (VDT).  “ Sudije su prikrili činjenicu da apsolutno niko, nije mogao znati 23.09.2009. da će od 13.642.645 akcija biti do 25.09.2009. ponuđeno na prodaju 12.022.307 akcija (EPCG) čime su okrivljeni prikrili ovo krivično djelo, na način što su abolirali Prvu Banku CG., A2A iz Breše i Monte adria broker diler ne ulazeći u samu sadržinu lažne potvrde Prve banke, br. 04/4910.1 od 28.09.2009. godine te su na taj način opravdali nezakonito pribavljanje 504.936 eura, a na štetu 7.000 malih akcionara“, ističe se između ostalog u optužnom predlogu.  Postupajuće sudije su, kako je dalje istakao Miličković, „svjesno i namjerno donijele i potvrdile nezakonitu presudu, učinili je pravosnažnom „čime su A2A i Monte Adria broker diler omogućili značajnu protivpravnu imovinsku korist, a sebi razne privilegije, moguće napredovanje u službi (sudija Stojanović je već uznapredovao), moguću materijalnu korist i privilegije od veoma uticajnih vlasnika Prve banke koji su bili zainteresovani za ovakav sudski ishod spora“.  On je predložio Višem sudu da svojom presudom obaveže tuženu A2A i od nje izabranog posrednika Monte Adria broker diler iz Podgorice da tužiocima malim akcionarima EPCG uplate iznos od 504.936 eura, sa zakonskom zateznom kamatom od 2.oktobra 2009. pa do isplate, kao i troškove sudskog spora. 

Akcionare doživjeli “kao ovce za šišanje”  Miličković naglašava u optužnom predlogu da su “ po sudiji Stojanoviću, 7.000 malih akcionara EPCG, a među njima su i tužioci, su bile “ovce za šišanje”, bez ikakvih prava koje zakon daje”.  “Bili smo izloženi tuđoj volji, volji kupca akcija A2A i njegovog brokera Monte Adria broker diler, hoće li odrediti proviziju od 30 ili 50 odsto, a da je na nama prodavcima akcija bilo uzmi ili ostavi, dakle što je sudija Stojanović tokom rasprave nekoliko puta istakao da smo imali sreće što je reket bio jedan odsto, a onda je uslijedilo dobročinstvo za 0,5 odsto”, navodi se u optužnom predlogu.

Preporučujemo za Vas