Šćekić: Analiza Ministarstva pokazala nedostatke Zakona o zaradama u javnom sektoru

„Primjena zakona značila bi enormno i nemoralno povećanje zarada rukovodećeg kadra u odnosu na službenike koji obavljaju značajan dio lokalnih poslova, a posebno bi pogodila zaposlene sa nižom stručnom spremom koji obavljaju teške poslove komunalnog održavanja i službu spasavanja“
4 komentar(a)
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Dragoslav Šćekić, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 14.06.2016. 15:48h

Predsjednik opštine Berane Dragoslav Šćekić ocijenio je da je analiza Ministarstva finasnija pokazala sve nedostatke Zakona o zaradama u javnom sektoru i nemogućnost njegovog sprovođenja, na šta je Opština Berane ukazivala od njegovog usvajanja.

Šćekić je zatražio da se sastanak Ministarstva finansija, odnosno ministra Raška Konjevića, sa Zajednicom opština Crne Gore održi u najskorijem roku kako bi se ukazalo na manjkavosti sadašnjeg Zakona i prevazilaženje problema koji mogu uslijediti zbog njegove primjene tj. neprimjenjivanja.

„Opština Berane još uvijek nije donijela odluku o zaradama lokalnih funkcionera, službenika i namještenika o usklađivanju sa Zakonom o zaradama u javnom sektoru, navodeći da bi njeno donošenje ugrozilo sporazum Opštine sa Ministarstvom finansija o reprogramu dugova. Povećanje zarada bi predstavljalo značajan teret za lokalni budžet, koji bi rezultirao kašnjenjem plata koje su od skoro stabilizovane, ali i realokaciju novca sa budžetskih linija namijenjenih razvoju opštine“ - navodi se u saopštenju iz službe predsjednika opštine Berane.

Šćekić je, kako se kaže, naglasio da bi „primjena zakona značila enormno i nemoralno povećanje zarada rukovodećeg kadra u odnosu na službenike koji obavljaju značajan dio lokalnih poslova, a posebno bi pogodila zaposlene sa nižom stručnom spremom koji obavljaju teške poslove komunalnog održavanja i službu spasavanja“.

Iz Opštine Berane su odbacili tvrdnje iz redova funkcionera DPS o navodnom povećanju broja radnika za 180 u prethodne dvije godine, ocjenjujući ih jeftinim pokušajem ubiranja političkih poena.

„Broj radnika u sistemu lokalne samouprave na dan 1.6.2016 je 387, a 31.3.2014. ih je bilo 355. Neinformisanost poslanika DPS Rešida Adrovića je začuđujuća, ali je vjerovatno izazvana obimom aktivnosti nove lokalne uprave koji je najmanje duplo veći nego za vrijeme dok je DPS upravljao opštinom Berane“ – zaključuje se u saopštenju iz službe predsjednika opštine Berane Dragoslava Šćekića.

Bonus video: