Gube li se milioni eura u sabiranju?

Poreska uprava tvrdi da se može naplatiti 162 miliona duga za poreze, Žugić tvrdio 190 a Konjević sada da može 230 miliona
4 komentar(a)
Raško Konjević, Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Raško Konjević, Radoje Žugić, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 13.06.2016. 18:45h

Iz Ministarstva finansija i Poreske uprave (PU) saopštavaju se različiti podaci o poreskom dugu, dok pomaka u njegovoj naplati nema.

Posljednji podatak Poreske uprave (PU), kojom rukovodi Miomir M. Mugoša, je da je poreski dug koji se može naplatiti na kraju maja ove godine bio 162 miliona eura. Saopštili su ga Državnoj revizorskoj instituciji (DRI) u izjašnjenju o realizaciji preporuka koje je DRI dala u okviru prošlogodišnjeg revizorskog izvještaja o efikasnosti PU u naplati poreskog duga. “Vijesti” imaju uvid u izjašnjenje PU.

To je treći podatak koji se odnosi na poreski dug koji je naplativ, a koji je saopšten iz državnih institucija od aprila. Bivši ministar finansija Radoje Žugić je početkom aprila kazao da je ukupni poreski dug koji je realno naplativ 190 miliona. Njegov nasljednik Raško Konjević saopštio je prošle sedmice da je realno naplativ dug 230 miliona.

MMF je još 2011. predstavio okvir za otpis nenaplativih obaveza ali i naglasio da PU mora biti sigurna da je preuzela sve razumne korake da naplati dugove

DRI je u prošlogodišnjem izvještaju navela da je nenaplaćeni poreski dug državi na kraju 2014. iznosio 720 miliona. Uz to, DRI je istakla, da nije mogla da se uvjeri u tačnost podataka o strukturi i ukupnom iznosu poreskog duga, jer evidencija nije jedinstvena i u dovoljnoj meri ažurna.

Podatku DRI o poreskom dugu prethodio je podatak bivšeg direktor PU Milan Lakićević o 537 miliona (oktobra 2014. godine). Prije toga su saopštavali da je 354 miliona, pa oko 330 miliona. Premijer Milo Đukanović je u martu 2015. godine u Skupštini kazao da je dug 420 miliona.

Osim nedostatka pomaka u naplati duga, nema ni značajnijeg pomaka u realizaciji dvije najvažnije preporuke DRI. Prva da PU sa ministarstvom utvrdi model kojim će se definisati kriterijumi procedura za identifikaciju nenaplativog poreskog duga, način klasifikacije i evidencije u skladu sa zakonom, a druga da se otpišu nenaplativa poreska potraživanja. PU obavještava DRI da je realizacija te preporuke u toku, da je pokrenula incijativu za utvrđivanje naplativog poreskog duga i mjere za njegovu efikasniju naplatu.

MMF je još 2011. godine predstavio PU okvir za otpis nenaplativih poreskih obaveza, gdje je posebno istakao da poreska administracija mora biti sigurna da je preuzela sve razumne korake da naplati dugove.

PU je obavijestila DRI da je realizovala preporuku koja se odnosila na izradu procedure o internim postupcima koji regulišu naplatu poreskih računa, kao i da je obezbijedila kontrolu rada područnih jedinica. Realizovana je i preporuka o uvođenju preventivnih mjera koje bi trebalo da imaju uticaj na nastanak poreskog duga.

Oduzimanjem nekretnina pokušaće da naplate 67 miliona

Mugoša je obavijestio DRI da je po njegovom nalogu izvšena analiza o ustanovljenim zalogama na nepokretnim stvarima kako bi se pokrenuo postupak prinudne naplate poreskog duga iz nepokretnosti opterećenih hipotekom.

“Analizom je utvrđeno da postoji 2.912 hipoteka ukupne vrijednosti 67,41 milion eura. U toku je postupak dostavljanja obavještenja o dospjelosti obaveze i početku namirenja duga i dostavljanja obavještenja upravi za nekretnine. Nakon toga poreski obveznik više neće imati pravo raspolaganja nepokretnostima opterećenim hipotekom”, navodi se u izjašnjenu PU.

Dodaje se, da je određeni broj obveznika zatražio da dobrovoljno izmiri dug kako bi im se skinulo založno pravo sa nepokretnosti.

DRI nije uradila reviziju preporuka koje je dala Poreskoj

Predsjednik skupštinskog Odbora za ekonomiju, finansije i budžet Aleksandar Damjanović nedavno je ukazao da DRI nije sačinila kontrolnu reviziju, odnosno, analizu realizacije preporuka koje je dala PU, te da je to važnije od onoga što PU piše vrhovnoj reviziji.

Odbor 20. juna treba da sasluša Konjevića i Mugošu povodom mišljenja DRI u vezi efikasnosti u naplati poreskog duga.

DRI je u izvještaju, između ostalog zaključila, da PU nema mogućnosti da sa postojećim modelom i raspoloţživim ljudskim resursima obezbijedi efikasnu naplatu poreskog duga.

Bonus video: