Bemax je danas platio, a uskoro će morati i ostali

Konjević je pitao ako je zakon jednak za sve, kako su Vektra Montenegro i Vektra Jakić mogle da nagomilaju dugove državi od osam miliona eura, a da se Vektri Jakić dazvoli kredit iz Abu Dabi fonda uz državne garancije
124 pregleda 6 komentar(a)
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Raško Konjević, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2016. 14:47h

Bemax je danas platio, a uskoro će morati i ostali. Protiv svih poreskih dužnika biće pokrenute mjere, kao i protiv svih službenika koji nijesu na zakonit način radili svoj posao, kazao je ministar finansija Raško Konjević na sjednici Odbora za ekonomiju. On je naveo da je dao nalog direktoru Poreske uprave da pokrene disciplinsku odgovornost protiv rukovodioca podružne jedinice u Bijelom Polju zbog toga što nijesu naplatili mjenicu koja je bila obezbjeđenje na poreski dug Bjelasice rade.

Tema sjednice bila je primjena zakona o zarada u javnom sektoru, koji je usvojen u martu, i zbog kojeg će kako je Konjević rekao nedostajati 16 miliona eura za isplatu zarada u odnosu na sumu predviđenu budžetom. Poslanik DPS-a Zoran Jelić naveo je da će zbog izmjena zakona o socijalnoj pomoći i zbog naknada za majke sa troje i više djece, za šta su glasali opozicija i SDP, biti potrebno 69 miliona eura i pitao kako misle da obezbjede ta sredstva.

Konjević je odgovorio da će taj novac obezbjediti tako što će naplatiti poreske dugove koji se tolerišu godinama. Jelić je odgovorio da niko sa "ove strane stola" pokazujući na poslanike DPS-a nikoga ne štiti i nikome nije tolerisao poreski dug.

"Ti podaci o dugovanjima koje sada teatralno pokazujete su poznati od ranije. Naravno da svako mora da plati porez", kazao je Jelić.

Konjević je pitao ako je zakon jednak za sve, kako su Vektra Montenegro i Vektra Jakić mogle da nagomilaju dugove državi od osam miliona eura, a da se Vektri Jakić dazvoli kredit iz Abu Dabi fonda uz državne garancije.

"Kako je moguće da Bjelasica rada nagomila dug od 2,5 miliona eura, a da službenik ne naplati potpisanu mjenicu. Kako su nastali i tolerisani dugovi Rudnika uglja od 14 miliona, Montenegro airlensa od 12 miliona, Cijevne komerc od 1,7 miliona,... Ako država naplati ove dugove onda će moći da obezbjedi novac za sve potrebe. Novac možemo obezbjediti na dva načina, novim zaduživanjem, ali bi vas podsjetio da je državni dug već prešao 60 odsto BDP-a, ili naplatom poreskog duga", kazao je Konjević.

On je naveo da su blokadom računa Plantaža naplatili dio duga od pola miliona, a da slijede mjere i protiv ostalih dužnika.

Poslanik Građanskog pokreta URA Miloš Konatar kazao je da je porazno da kao država nijesmo u mogućnosti da uberemo prihode koji nam pripadaju, kao i da je nevjerovatno da je 40 odsto prošlogodišnjih budžetskih potreba obezbjeđeno zaduživanjem.

"Kako su proteklih godina firme koje konstatno imaju poreski dug, mogle dobijati posao od države na tenderima kada je jedan od uslova izmiren dug za poreze. Kako je moguće da Vektra gomila poreski dug pet godina a da ni jednom nije obavljena inspekcijska kontrola. Male firme i privrednici se stalno kontrolišu, dok se privilegovanim praštaju više milionski dugovi", kazao je Konatar tražeći od ministra da je osim naplate dugova ovim firmama potrebno i pokrenuti i ispitati odgovornost službenika.

Predsjednik Odbora Aleksandar Damjanović kazao je da će Odbor o poreskom dugu raspravljati sa ministrom i direktorom Poreske uprave na posbenoj sjednici 20. juna.

Bonus video: