DPS i SD spriječili saslušanje Brajovića o računima iz Ramade

Konatar je kazao da je očekivao da će svi poslanici glasati za salušanje kao što je i do sada bilo
85 pregleda 21 komentar(a)
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ivan Brajović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 13.06.2016. 19:00h

Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović neće odgovarati pred poslanicima Odbora za ekonomiju na pitanja u vezi afere "Ramada", jer su za saslušanje glasala tri poslanika Aleksandar Damjanović (SNP), Almer Kalač (Bošnjačka stranka) i Miloš Konatar (klub Alternativa), dok su uzdržani bili predstavnici DPS-a Zoran Jelić, Rešid Adrović i Veljko Zarubica kao i Damir Šehović iz Socijaldemokrata. Za saslušanje bilo je potrebno sedam glasova, a šest poslanika nije prisustvovalo od toga tri iz DF-a Nebojša Medojević, Strahinja Bulajić i Milutin Đukanović, Srđan Milić iz SNP-a, Filip Vuković iz DPS-a a Goran Tuponja (Pozitivna) je sjednicu napustio prije glasanja.

Ova afera nastala je nakon što je nezavisni poslanik Mladen Bojanić prije 10 dana objavio račune i iznio sumnje da je Direkcija za željeznice, koja je dio Brajovićevog ministarstva, dva puta novcem iz budžeta platila zakup sale i druge usluge koje su koristile Socijaldemokrate Crne Gore, partija čiji je predsjednik Brajović.

Bojanić, koji je i tražio saslušanje, je i danas na odboru kazao da postoje opravdane sumnje da je državnim novcem Direkcija za željeznice plaćala račune Socijaldemokrata, kao i da ne postoje podaci da je ta Direkcija tada imala okrugle stolove ili druge skupove u tom hotelu. On je naveo da je saslušanje potrebno kako bi Brajović i direktor Direkcije Nebojša Obradović odgovorili na ove sumnje i dokazali za koje usluge je plaćen ovaj novac.

Šehović je naveo da sa "indignacijom odbacuje netačne, jeftine, drske i niske konstrukcije", ponavljajući da je Bojanić tim dokumentima pokušao da na sjednici Skupštine ucjeni poslinika SD da ne glasa za izbor Darka Pajevića za predsjednika Skupštine.

Konatar je kazao da je očekivao da će svi poslanici glasati za salušanje kao što je i do sada bilo i pozvao se na izjavu Šehovića kada je tražio saslušanje ministra zdravlja Budimira Šegrta i kada je kazao da treba raspraviti svaku sumnju u rad bilo kojeg ministra.

"Zbog čega ste protiv saslušanja ako to nije istina. Tvrdite da nije tačno a ne želite da oni ovdje dođu i dokažu da to nije tačno. Ako je Direkcija imala tih dana sastanke u hotelu sigurno imaju zapisnike i fotografije. Saslušanje tražimo da bi javsnost saznala istinu", kazao je Konatar.

Zoran Jelić (DPS) kazao je da nije praksa da se obavlja saslušanje ako je tim povodom tužilaštvo pokrenulo istragu. Predsjednik odbora Aleksandar Damjanović citirao je poslovnik prema kojem pokretanje istrage tužilaštva nije smetnja da se obavi saslušanje. Međutim poslonici DPS-a i Šehović su na glasanju bili uzdržani i time onemogućili saslušanje.

Bojanić je prije dvije sedmice javnosti pokazao račun iz hotela “Ramada” koji se odnosi na zakup konferencijske sale i druge troškove koji su nastali 14. januara 2016. godine, koji se prvo odnosi na Socijaldemokrate Crne Gore pa kasnije na Direkciju za željeznicu. Iznos računa je 389,25 eura. Gradski odbor SD imao je izbornu konvenciju 14. januara u tom hotelu.

Drugi dokument je izvod iz državnog trezora, koji se takođe odnosi na Ministarstvo saobraćaja - Direkcija za željeznice, od 565 eura za troškove prema hotelu “Ramada”. Na računu je datum od 23. jula 2015. godine, a sjednica inicijativnog odbora SD glavnog grada bila je u tom hotelu dan ranije.

Bojanić je tada svu dokumentaciju dostavio tužilaštvu, a među tim dokumentima je i prepiska između menadžmenta hotela i funkcionera SD Emila Durumbašića od 13. januara. U njemu se navodi: “Dragi Emile, shodno dogovoru u prilogu se nalazi račun kako ste i tražili na Direkciju za željeznice. Obračunato je i ozvučenje od 75 eura + PDV”, navedeno je u tom dopisu uprave “Ramade” uz molbu za potvrdu iznosa kako bi mogli zatvoriti račun.

Odbor nije glasao o saslušanju ministra ordrživog razvoja i turizma Branimira Gvozdenovića u vezi projekta Katari Diar na Plavim horizontima, jer predlagač poslonica SNP-a Snežana Jonica nije prisustvovala sjednici.

Bonus video: